Ifølge det vietnamesiske Landbrugsministerium vil eksporten på den billige opdrættet fisk, pangasius, i 2010 nå rekordhøje mængder.
Pangasius
Danske fiskere og fiskeopdrættere er overordentlig bekymrede over den enorme pangasiusproduktion, som udsætter vore egne fisk for væsentlig konkurrence. I teorien burde de danske leverandøre af friskfanget eller opdrættet fisk ikke have den store bekymring, da forskellen i forhold til den vietnamesiske fiskeart er markant.
Men en analyse foretaget af FDB fortæller, at 84% af alle danskere ikke tænker over, hvor fisken kommer fra, når de står ved køledisken i supermarkedet eller ved fiskehandleren. ”Vi har lært at fisk er sundt, men vi er stadig ikke nået til en bevidsthed om, at fiskeri og fiskeopdræt kan gøres på mange måder,” siger Signe D. Frese, miljø- og klimakonsulent for FDB, i en artikel på FDB’s hjemmeside.
Denne problemstilling ønsker flere mennesker at gøre noget ved, bl.a. Danske Fiskeres Producent Organisation.(PO)
”Vi ønsker at gøre forbrugeren opmærksom på forskellene på den vietnamesiske fisk og vore egne friskfangede fisk fra de nordlige farvande,” siger formanden for PO Kurt Madsen. Og i den forbindelse havde PO hyret Højmarklaboratoriet A/S, til at foretage en grundig analyse af pangasius-fisken, og sammenligne resultatet med en dansk råvare i samme kategori, rødspætten.
Undersøgelserne tog udgangspunkt i 10 forskellige frosne pangasiusprodukter og 10 forskellige rødspættefileter, og forskellene var markante.
Her er et uddrag af undersøgelserne:
En beregnet gennemsnit ud fra analyseresultaterne vedr. fedtsyrefordelingen
Mættede fedtsyre
Pangasius: 43,8%
Rødspætte: 26,4%
De sundhedsgavnlige umættede fedtsyre
Pangasius: 55,6 %
Rødspætte: 72,9
De sundhedsgavnlige omega 3-fedtsyrer:
Pangasius 2,7%
Rødspætte 27%
De sundhedsgavnlige mineraler Selen og lod:
Pangasius: Selen: 0,14 mg/kg, lod: 0,01 mg/kg
Rødspætte: Selen: 0,31 mg/kg, lod: 0,19 mg/kg
I 50% af pangasiusprodukterne var der en bismag af muld/chlor, hvilket ikke fandt sted ved rødspætten.
Der blev fundet positive prøver af bakterien Listeria monocytogenes i 40% af pangaiusprodukterne og ingen i rødspættefileterne. Bakterien kan fremkalde den alvorlige sygdom listeriose.
”Højmarklaboratoriets undersøgelsesresultater taler for sig selv, nu er spørgsmålet bare, hvordan vi får udbredt vores viden om de forskellige fiskearter til forbrugerne,” siger Kurt Madsen i håb om, at flere danskere også vil øge kendskabet til certificering og bæredygtigt fiskeri, da disse begreber har stor betydning for en dansk erhvervsfisker i dag.