Ekspeditionen til Grønland finder sted fra 6.-23.juni 2010 og ledes af professor Torkel Gissel Nielsen fra DTU Aqua. Ekspeditionsdeltagerne er en særlig sammensat gruppe forskere fra Danmarks Tekniske Universitet, Grønlands Naturinstitut, Århus Universitet samt fra en række europæiske og amerikanske forskningsinstitutioner.
Forskerne vil gennem de tre uger arbejde intenst på t finde alle brikkerne i samspillet mellem vandmasserne og planktonfødekæden fra Fyllas Banke ind gennem Godthåbsfjorden til indlandsisens udmunding i bunden af fjorden (se figur 1).
Forskerne vil se på fødekæden med udgangspunkt i de helt små organismer, planktonet (se figur 2). For når klimaet påvirker de grundlæggende dele af fødekæden, får det også konsekvenser for de større dyr, som den grønlandske befolkning er afhængige af.
”I takt med den markante temperaturstigning gennem de seneste 10 år, ændrer vilkårene sig for organismerne i havet – både p.g.a. den forhøjede temperatur i sig selv, men også ved en række følgevirkninger såsom mindre udbredt havis og større afsmeltning af ferskvand. Vi undersøger, hvordan disse ændringer vil påvirke havmiljøet og produktionsforholdene i havet, som er grundlaget for en væsentlig del af Grønlands økonomi,” fortæller Torkel Gissel Nielsen.
Klimaændringernes indflydelse undersøges
På togtet undersøger forskerne bl.a., hvilke organismer, der er udbredt i de samme områder, hvor hurtigt dyrene vokser, og hvordan organismerne påvirker hinanden. Alle resultater vil bidrage til opbygningen af modeller for klimaændringernes indflydelse på havmiljøet.
Desuden skaber resultaterne grundlag for sammenligning med forholdene før i tiden, samt for planlægning af fremtidige undersøgelser af klimaets betydning for sammensætningen og funktionen af arktiske og subarktiske økosystemer.
Et klima i forandring – projektet fortsætter
Grønlandstogtet og samarbejdet mellem DTU Aqua og Klimaforskningscentret vil i de kommende år blive suppleret med et stort EU-projekt, EUROBASIN. Dette projekt vil fra 2011 sætte yderligere fokus på klimaets betydning for havets fødekæder. Det sker i et samarbejde mellem en lang række af Europas førende forskningsinstitutioner, og forskningen ser på hele den nordlige del af Atlanterhavet, herunder Vestgrønland.