Nu mangler vi bare myndighedernes godkendelse
TripleNine har med virkning fra 1. november 2009 stiftet et nyt aktieselskab, TripleNine PHARMA A/S, der skal stå for TripleNine’s nye aktiviteter i Esbjerg, herunder produktion af marine phospholipider.
Produktionsdirektør Christian Bisgaard, der er administrerende direktør i det nye selskab, oplyser, at der er tale om et helt selvstændigt aktieselskab, der dog er 100% ejet af TripleNine.
I bestyrelsen sidder TripleNine’s formand, Erik Bonde Pedersen, og adm. direktør Nils Chr. Jensen samt TripleNine’s bestyrelsesmedlemmer, Lars Krause-Kjær og Anker Mejnertz.
De aktiviteter, der omfattes af det nye selskab, er ekstraktionsprocessen, der muliggør rensning af fiskemel for dioxin mv., dioxinrensningsanlægget, der renser fiskeolie for dioxin, produktionen af marine phospholipider samt hele lagerfunktionen for fiskemel og -olie før og efter disse processer.
Ansvar tydeliggøres
Christian Bisgaard forklarer, at der hovedsagelig er to årsager til, at man har valgt at lægge disse funktioner ud i et selvstændigt selskab.
For det første vil det over for myndighederne tydeliggøre, at produktionen af phospholipider til humant brug vil blive styret suverænt af et selvstændigt selskab med et entydigt ansvar for netop denne produktion.
Det burde medvirke til at rydde de sidste hurdler af vejen for en endelig godkendelse af denne produktion, som man forventer at opnå i hvert fald i første halvår 2010.
– Hele anlægget er jo bygget til at opfylde de krav, der stilles til human produktion, og inden for EU findes i mindre omfang lignende produkter på markedet, så på dette område burde der heller ikke være nogen hindringer for en godkendelse, siger Christian Bisgaard. – Hertil kommer, at vi faktisk allerede er i kontakt med leverandører af både fiskemel og -olie, der er produceret på anlæg, der er godkendt til human ernæring, så den side af sagen er også i orden.
Konkretiseret samarbejdspartner
En anden god grund til at lægge disse aktiviteter i et selvstændigt aktieselskab er, at det så vil være lettere at finde en seriøs samarbejdspartner til salg og markedsføring og evt. økonomisk deltagelse i aktiviteterne, når man helt konkret har afgrænset, hvem man skal samarbejde med.
– Vi er allerede i kontakt med potentielle partnere, der arbejder med lignende produkter, men dog ikke med produktion af marine phospholipider siger Christian Bisgaard. – Som tidligere nævnt findes tilsvarende produkter på markedet, men i små mængder, så der er behov for at få markedet bearbejdet af folk med et godt markedskendskab.
TripleNine er i stand til at producere tilstrækkelige mængder af marine phospholipider, til at markedet kan bearbejdes effektivt.
– Men vi har jo ikke selv erfaring med salg af humane phospholipider, så derfor søger vi partnere med en sådan ekspertise, siger Christian Bisgaard.
Venter nu kun på myndighederne
– Der er et stort markedspotentiale, og vi forventer os meget af det nye produkt, tilføjer han.
Han understreger, at TripleNine har styr på teknologien og produktets renhedsgrad, så selve produktet eksisterer og er færdigudviklet.
– Vi er således helt klar med det nye produkt, så nu venter vi bare på myndighedernes godkendelse, siger Christian Bisgaard.
Adm. direktør Nils Chr. Jensen skriver:
Tobis søges!
Så står vi atter foran en tobissæson – med håbet om en god sæson selvfølgelig. Men kun tiden kan vise, hvordan den bliver.
Regulering
Der er stadig en moniteringsperiode på tobis fra d. 1. april til d. 6. maj, og i år er der fastsat en samlet kvote for alle lande på 200.000 tons i moniteringsperioden.
Beregningsformlen er ændret i forhold til tidligere, og hvilke konsekvenser, det får, er pt. uvist. Der skal bl.a. tælles betydeligt flere 1-årige tobis for at få den samme kvote som i 2009.
I 2009 ville 110 milliarder 1-årige have udløst en kvote på 400.000 tons. I 2010 skal der således 200 milliarder til en kvote på 400.000 tons.
I 2009 kom biologerne frem til et antal på 130 milliarder 1-årige. Dette antal vil med 2010-formlen udløse en kvote på kun 147.000 tons.
Den endelige kvote kan, uanset det anslåede antal 1-årige, maksimalt blive på 400.000 tons til fordeling mellem alle lande, og fiskeriet stopper med udgangen af juli 2010.
Undgå bureaukratiske stop
Vinteren har været kold, og det kan meget vel forsinke starten på tobisfiskeriet og dermed mindske det antal prøver, der kommer til at danne grundlaget for den endelige kvote. Jo færre prøver, jo større (statistisk) usikkerhed vil der være i beregningen af kvoten. Der kan derfor være et behov for at forlænge moniteringsperioden.
Herfra skal der nok en gang lyde en opfordring til at undgå unødige bureaukratiske stop i tobisfiskeriet.
De gennemførte skrabeprøver ser imidlertid fornuftige ud og viser heldigvis, at der er tobis derude. Så nu gælder det bare om at komme i gang med at fange dem.
Markedet
Det er især efterspørgsel på fiskemel til Asien og til nordeuropæisk fiskefoderproduktion, der driver markedet. Prisen på fiskemel målt i dollar er stadig historisk høj.
Resten af markedet, herunder landbrugssektoren, har svært ved at honorere de høje priser på fiskemel og handler derfor mere fra hånden til munden.
Markedet er ligeledes påvirket af jordskælvet i Chile, som her og nu begrænser eksporten af fiskemel fra Chile, samt af en El Nino’s effekt på det kommende peruvianske fiskeri.
Udbuddet af fiskemel forventes derfor at være begrænset i den kommende periode.
Med disse betragtninger ønsker jeg alle en rigtig god tobissæson.
Prøveprocedure opstrammes
På baggrund af den rapport, som Den Kgl. Vejer og Måler har udarbejdet vedrørende procedurerne omkring prøveudtagningen fra landingerne til fabrikken i Thyborøn, er det nu besluttet at foretage en opstramning.
– Den måde, hvorpå vi hidtil har udtaget prøver fra lasten og behandlet dem, indtil de ender på laboratoriet, har for så vidt været OK, siger produktionsdirektør Christian Bisgaard. – Men nu strammer vi proceduren op, så vi sikrer os, at forskellige tilfældigheder slet ikke kan komme til at påvirke den enkelte prøve. Den skal bevares helt uændret hele vejen gennem systemet fra last til laboratorium.
Det er besluttet, at Den Kgl. Vejer og Måler i en periode endnu skal være tilknyttet prøveudtagningen for at sikre forløbet.
Så blev Sydvestjysk Fiskeriforening en realitet
Den nye forening, der er en fusion mellem Hvide Sande Fiskeriforening og Esbjerg Fiskeriforening blev endeligt vedtaget lørdag d. 20. marts.
På den stiftende generalforsamling på Nymindegab Kro valgtes følgende bestyrelse for den nye forening:
Jesper Juul Larsen, Esbjerg (formand) og Jens Frich, Hvide Sande (næstformand). I øvrigt valgtes Irving Kristensen, Esbjerg; Niels Arne Hounisen, Esbjerg; Lars Tarp Jensen, Hvide Sande; Niels Klit, Hvide Sande, og Holger Lodberg, Hvide Sande.
Som suppleanter valgtes Peter Schmidt, Esbjerg, og Bo Kirkeby, Hvide Sande.
Nyt vandbehandlingsanlæg øger stabiliteten
På fabrikken i Thyborøn har man installeret et helt nyt vandbehandlingsanlæg, der både er miljørigtigt og energibesparende.
Driftsleder Lars Skøtt Nielsen oplyser, at det nye anlæg er et omvendt osmose-anlæg, hvilket vil sige, at vandet filtreres gennem meget fine filtre.
Det betyder, at anlægget er meget miljøvenligt, idet vandet, der kommer ud på den anden side, vil være meget renere end før.
– Samtidig er det energibesparende, fordi vi ikke behøver at skum- og bundblæse så meget, som det var nødvendigt på det gamle anlæg, siger Lars Skøtt Nielsen.
Klar til tobissæsonen
– Men allervigtigst er det, at det nye anlæg vil medvirke til at øge stabiliteten i produktionen, specielt når der er rigtig tryk på. Og det håber vi jo, at der meget snart kommer, siger Lars Skøtt Nielsen. – Derfor har vi da også sørget for, at anlægget er driftsklar her til tobissæsonen.
TripleNine’s nye vandbehandlingsanlæg har kostet ca. 800.000 kr. Men på grund af den energibesparelse, man kan opnå med det, har EnergiNord ydet et økonomisk tilskud til etableringen.
Nu skal kvaliteten stabiliseres
På fiskemelsfabrikken i Sydafrika, som TripleNine samarbejder med, kan man godt producere mel af god kvalitet, men nu stræber man efter at opnå en ensartet, høj kvalitet.
– Vi har dannet et nyt selskab i Sydafrika, oplyser TripleNine’s produktionsdirektør, Christian Bisgaard. – Det hedder TripleNine Fish Protein South Africa Ltd. og er et handelsselskab, der skal være med til at eksportere fiskemel fra fabrikken i Sydafrika.
– Vi har modtaget en million kroner fra Danida til udvikling af ledelsen på fabrikken, til udvikling af fiskeriet og til styrkelse af kvaliteten i produktionen. Og vi får yderligere fire millioner kroner til næste fase, der indebærer en videreudvikling af disse forhold i 2011 og 2012, fortæller Christian Bisgaard.
Fiskeri efter nye arter
– Efter at vi har flyttet en del af produktionsapparatet fra Esbjerg til Sydafrika og fået det kørt ordentligt ind, så er produktionsudstyret nu så godt, som det overhovedet kan blive. Vi har da også vist, at der kan produceres fiskemel af høj kvalitet på fabrikken, og vi har allerede eksporteret små 2.000 tons til nogle af vore kunder i Asien, siger Christian Bisgaard. – Men nu mangler vi at kunne sikre en mere effektiv processtyring og proceskontrol, så vi kan opnå en stabil, høj kvalitet.
– Der findes også råvarer nok til produktionen, men vi ville gerne kunne udnytte fiskearter, der i dag næsten ikke fiskes, fordi de står for langt fra kysten eller for langt sydpå fra fabrikken. Det drejer sig for eksempel om arterne redeye herring og lantern fish. Vi har da også et forholdsvis nyt skandinavisk fartøj i kikkerten, der kunne anvendes til et sådant fiskeri. Det skal gennemføres som et joint venture mellem TripleNine og den sydafrikanske ejer af fabrikken, Pioneer Fishing, fortæller Christian Bisgaard.
TripleNine klar til IFFO-certificering
Om et par måneder forventer udviklingschef Hans Otto Sørensen, at TripleNine’s produkter er IFFO-certificerede.
I begyndelsen af marts blev hele virksomhedens ledelsessysten recertificeret uden nævneværdige problemer, og samtidig søgte man en MSC-COC-certificering, der drejer sig om sporbarhed.
– Vi skal kunne vise, at vi er i stand til at spore fiskemel og -olie hele vejen tilbage til råvaren, fortæller Hans Otto Sørensen. – Og det er vi reelt i stand til. Der er kun lige nogle formelle ting, der skal bringes på plads.
– Når vi så, formentlig i løbet af et par måneder, får IFFO-certificeringen af råvarernes bæredygtighed på plads, samtidig med at vi jo også har fået recertificeret vores GMP-certificering, så er vi klar til IFFO-certifikatet, der omhandler både bæredygtighed, sporbarhed og produktionsforhold, fastslår Hans Otto Sørensen.
Nyt afregningssystem med mange informationer
TripleNine’s andelshavere har fået helt nye muligheder for at få lynhurtig information både om egne og om kollegernes forhold.
I det nye afregningssystem, der kan ses på enhver computer med internetadgang, findes både individuelle og generelle oplysninger.
– Og det er netop sådanne muligheder, mange af vore andelshavere har efterlyst, siger økonomichef Freddy Christensen, der oplyser, at man har arbejdet med at få etableret det nye system fra november 2008. Og det er da også fra dette tidspunkt, de første data er lagt ind i systemet og nu er til rådighed for brugerne.
Verdensrekord
– Det nye afregningssystem afløser det system, som en afgangsklasse fra edb-skolen udarbejdede som eksamensprojekt i 1992, fortæller Freddy Christensen. – Det har altså holdt i 18 år, hvilket vist må være verdensrekord for et edb-system!
– Det har ganske vist længe trængt til at blive opgraderet, og vi er da også utrolig glade for, at vi nu har fået det nye system op at køre, siger økonomichefen.
Han oplyser, at alle data, der skal anvendes af systemet, lægges ind i programmet Microsoft SQL, hvor også virksomhedens øvrige data befinder sig.
Hurtig og præcis information
Freddy Christensen understreger, at det er vigtigt for virksomheden at kunne give andelshaverne præcis og hurtig information om både landinger og afregninger, men også om andre forhold af betydning for den enkelte eller for samtlige andelshavere.