Den svenske miljøhøjesteret har behandlet sagen om Greenpeace’ stenaktion i Kattegat sidste sommer. Den danske regering i form af daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen insisterede på at kalde Greenpeace’ aktion for ulovlig på trods af, at de svenske myndigheder sagde det modsatte. Men nu har alle niveauer af de svenske miljødomstole behandlet sagen og miljøhøjesteretten har netop afgjort, at det var lovligt, da Greenpeace beskyttede to havparker mod bundtrawl ved hjælp af 203 tonstunge granitsten.
”Det er fint, at vi kan få afsluttet den diskussion og komme videre. Der er også kommet en ny minister, der ikke skal dømmes på forgængerens fejltagelser og det, der er vigtigt nu, er at få beskyttet de udpegede havparker,” siger Hanne Lyng Winter, havbiolog i Greenpeace. ”Vi kan sikkert blive enige med både fødevareminister Henrik Høegh og miljøminister Karen Ellemann om, at det er meget nemmere, hvis de lever op til deres ansvar, frem for at Greenpeace skal lægge granitblokke og på andre måder stoppe blandt andet det ødelæggende bundtrawl i de beskyttede områder.”
Sagen drejer sig om de 118 såkaldte Natura 2000-områder i havet, som er udpeget af regeringen efter retningslinier fra EU. De er udpeget for at beskytte særlig sårbar og bevaringsværdig havnatur og dyreliv, men er ikke reelt beskyttede. Det er for eksempel stadig tilladt at trawle, lægge slam eller udvinde sand fra havbunden i havparkerne.
Greenpeace placerede i august sidste år 203 granitblokke i de to Natura 2000-områder Fladen og Lille Middelgrund nær Læsø i den svenske del af Kattegat. Aktionen skabte stor debat i Danmark, fordi stenene betød, at det ikke længere var muligt for de danske fiskere at bundtrawle gennem områderne.