Fartøjer, der kan opnå tilladelse som fangstkvotefartøjer i 2010. Udvælgelse af fartøjer, ansøgningsfrist og retningslinjer for tildeling af ekstra mængder”
Udvælgelse af fartøjer
Fiskeridirektoratet kan på baggrund af ansøgning fra fartøjsejere tillade, at FKA-fartøjer, der disponerer over årsmængde af FKA i 2010 på grundlag af fartøjets kvoteandele, får tilladelse til at fiske på de vilkår, der fastsættes for fangstkvotefartøjer, jf. Reguleringsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 1443 af 15. december 2009) §§ 185-188.
Kun fartøjer, hvor det er muligt for fartøjsføreren at opstille og løbende anvende det foreskrevne udstyr til dokumentation af fiskeriet, kan opnå tilladelse. Til brug for vurdering af dette indhenter Fiskerdirektoratet udtalelse fra Danmarks Tekniske Universitet baseret på viden om fuldt dokumenteret fiskeri.
Fiskeridirektoratet kan udstede tilladelse til fartøjer efter følgende retningslinjer:
Antal fartøjer Farvandsområde
7 Nordsøen, IV
7 Skagerrak, III aN
2 Kattegat, III aS
6 Vestlige Østersø, 22-24
8 Østlige Østersø, 25-32
I det omfang, der er grundlag for at udvælge fartøjer blandt de fartøjer, der har søgt om deltagelse, skal der i hvert farvandsområde deltage fartøjer med følgende karakteristika og redskabstyper:
Af de fartøjer, der udvælges i hvert farvandsområde, skal så vidt muligt halvdelen have en længde op til 18 m (længdekategori 1) og halvdelen en længde på over 18 m overalt (længdekategori 2).
I hvert farvandsområde og i hver længdekategori (længdekategori 1 og længdekategori 2) skal der, hvis det er muligt inden for det antal, der indgår i det enkelte farvandsområde i den enkelte længdekategori, udvælges fartøjer, der i 2009 benyttede enten trawl, snurrevod eller garn til fiskeri af torsk, og som også anvender disse redskabstyper i 2010.
For de egnede fartøjer, der har søgt om tilladelse til i 2010 at fiske på fangstkvoter, vil fartøjet blive indplaceret i det farvandsområde, hvor fartøjet ifølge fartøjets logbog havde den største del af sine fangster af torsk målt i levende vægt i 2009. Fiskeridirektoratet foretager derefter udvælgelsen blandt de indplacerede fartøjer i hvert farvandsområde hver for sig.
Hvis der er flere egnede fartøjer, end der kan meddeles tilladelse til i et farvandsområde i den enkelte længdekategori og for hver redskabstype, udstedes tilladelse til de fartøjer blandt de lige egnede, der i 2009 har fisket, medbragt og landet størst mængder torsk med det pågældende fartøj og den pågældende redskabstype i farvandet. Ved denne opgørelse fradrages de mængder torsk, som fartøjet har landet udelukkende på baggrund af ekstra tildeling i forsøg med fuldt dokumenteret fiskeri i 2009.
Fartøjer, der opnår tilladelse som fangstkvotefartøj med udgangspunkt i ovenstående udvælgelse, er også omfattet af vilkårene for fangstkvotefartøjer i andre farvande og indgår i tildeling af ekstra mængder af torsk i alle de farvandsområder, hvor fartøjet disponerer over FKA.
Ansøgningsfrist
Ansøgning om tilladelse til at deltage som fangstkvotefartøj i 2010 skal være Fiskeridirektoratet i hænde senest fredag den 12. februar 2010 kl. 12.00.
Tildeling af ekstra mængder af torsk
Tildelingen sker i medfør af Reguleringsbekendtgørelsen § 187. For hvert af de 5 farvandsområder sker tildelingen på baggrund af den mængde, der i overensstemmelse med de rammer, som EU regelsættet åbner mulighed for, kan stilles til rådighed for fangstkvotefartøjerne i 2010 og som er uopfisket på tidspunktet, hvor fartøjet bliver aktivt som fangstkvotefartøj.
Tildelingen sker for alle udvalgte fartøjer således, at det enkelte fartøj som udgangspunkt tildeles nedenstående tillæg i forhold til den årsmængde, som fartøjets FKA andel pr. 1. januar 2010 gav grundlag for:
Tildelingsgrundlag Tillæg Farvandsområde
Indtil 100 tons 30 % Nordsøen, IV
Delmængde over 100 tons 20 %
Indtil 100 tons 30 % Skagerrak, III aN
Delmængde over 100 tons 20 %
Alle mængder 30 % Kattegat, III aS
Indtil 100 tons 30 % Vestlige Østersø, 22-24
Delmængde over 100 tons 20 %
Indtil 100 tons 30 % Østlige Østersø, 25-32
Delmængde over 100 tons 20 %
Såfremt tildeling i henhold til ovennævnte overskrider den mængde torsk, der er til rådighed i hvert af de enkelte farvandsområder, vil der ske en forholdsmæssig justering af de mængder, der tildeles.
Ekstra mængder der tildeles, fordi fartøjet får status som fangstkvotefartøj, må kun fiskes medbringes og landes af det pågældende fartøj. Mængden kan ikke overdrages til andre fartøjer via reglerne for overførelse af årsmængder eller reglerne om puljefiskeri.
Vilkår i øvrigt
Vilkårene for tilladelsen fremgår af bilag A til denne meddelelse. Yderligere vilkår kan i medfør af reguleringsbekendtgørelsen fastsættes i tilladelsen til at udøve fiskeri som fangstkvotefartøjer.
Denne meddelelse er udsendt efter reglerne i Fødevareministeriets bekendtgørelse nr. 1443 af 15. december 2009, § 2, jf. bilag 6 og træder i kraft den 1. februar 2010”
Vilkår for deltagelse i ”Fuldt dokumenteret fiskeri”
Nedenstående vilkår er minimumsbetingelser for deltagelse i kameradokumenteret fiskeri. Der kan fastsættes yderligere vilkår med hjemmel i reguleringsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 1443 af 15. december 2009).
Krav til udstyr:
Fartøjet skal udstyres med et elektronisk moniteringssystem (EM), som består af en kontrol-box (special computer), hydrauliktryk sensor, rotationssensor, GPS og et dækkende antal kameraer.
EM-systemet skal tændes inden skibet forlader havn og først slukkes, når skibet er fortøjet i havn.
Fartøjsføreren skal anvende EM-systemet efter nærmere forskrifter.
Fartøjet skal være udstyret med et fungerende VMS system.
Fartøjet skal være udstyret med en fungerende elektronisk logbog (e-logbog).
Fartøjsføreren skal føre e-logbogen træk for træk, og disse oplysninger sendes til Fiskeridirektoratet så snart fangstoparbejdningen er tilendebragt.
Krav til skibets indretning:
Skibet skal være indrettet således, at det er muligt at placere et kamera, der kan filme det område, hvor redskabet bjærges.
Skibets arbejdsdæk skal være indrettet således, at det er muligt ved anvendelse af et dækkende antal kameraer at overvåge hele arbejdsdækket og lastlugerne.
Fisk som discardes må kun discardes via en dertil indrettet sliske/transportbånd, som kan overvåges af et kamera.
Krav til fangstens oparbejdning:
Alle torsk – både over og under mindstemålet – skal frasorteres hele fangsten.
Torsk over mindstemålet må ikke discardes.
Både vægten af torsk over og under mindstemål registreres træk for træk.
Fangster af kvotebelagte arter må ikke discardes, hvis de opfylder mindstemålene. Mangler fartøjet årsmængde til arten, må den lejes eller skaffes via pulje.
Vægten af den samlede discard skal skønnes.
Krav til rapportering:
I e-logbogen skal position for træk start og træk slut registreres træk for træk.
Mængden af torsk som beholdes om bord og torsk som discardes skal registreres i e-logbogen.
Registreringen af andre arter skal foretages efter normale forskrifter, men dog foretages træk for træk, ligesom vægten af den samlede discard skal registreres.
Ethvert problem med eller nedbrud af VMS, EM eller e-logbogen skal øjeblikkeligt meldes til Fiskeridirektoratet.