– Der er skabt vigtig opmærksomhed omkring organisationen Greenpeaces dumpning af sten i Kattegat, blandt andet fordi den danske fødevareminister efter opfordring fra Danmarks Fiskeriforening har bedt sin svenske kollega gribe ind. Men det har kun været retorik fra svensk side, når aktionen er blevet frarådet. De første mange sten er allerede dumpet og ligger nu som en sikkerhedsrisiko blandt andet for danske fiskere, siger Svend-Erik Andersen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening.
På forhånd havde Greenpeace oplyst, at de tonstunge sten ville blive anbragt på vanddybder, hvor der ikke blev fisket. Men svenske fiskere fulgte Greenpeace-fartøjets dumpning af sten mandag formiddag og kunne konstatere, at i hvert fald en del af stenene er placeret i områder, hvor der drives fiskeri, blandt andet af danske hummertrawlere.
– Det betyder, at stenene er en sikkerhedsrisiko for os fiskere. Hvis et mindre fartøj får så stor en sten i trawlen, risikerer det at kæntre. Og vi ved ikke, hvor stenene er placeret, så vi kan forsøge at undgå dem, siger Svend-Erik Andersen.
– Samtidig kan vi heller ikke undgå, at det bliver en stor økonomisk byrde for danske fiskere, som driver et lovligt fiskeri. Inden vi finder frem til, hvor stenene ligger, vil der være ødelagt fiskeredskaber for hundredtusindvis af kroner, er vurderingen hos Svend-Erik Andersen, der ikke vil afvise, at der kan komme erstatningskrav mod Greenpeace.
Han betegner aktionen som selvtægt fra Greenpeaces side.
– Det er myndighederne, der har ansvar for forvaltning af Natura 2000-områderne, ikke en tilfældig miljøorganisation, der jagter mediernes opmærksomhed. Og områderne på Lille Middelgrund og Fladen, som Greenpeace mener at skulle beskytte, er udpeget på grund af bundforholdene og ikke de fisk, der lever der. Det er bundforhold, som har klaret sig uden at blive ødelagt af fiskeri gennem mange årtier. Hvorfor skulle der så være nogen særlig risiko for, at de bliver ødelagt nu, siger Svend-Erik Andersen.
Han påpeger også, at det ville være vanskeligt at forestille sig tilsvarende aktioner på landjorden, uden at nogen greb ind over for dem.
– Hvad ville konsekvenserne blive, hvis nogen forsøgte at blokere for, at der bliver anlagt en ny vej, blot fordi man havde en anden miljøholdning end dem, der havde besluttet, at vejen skulle bygges, siger han.