20 forskerstuderende fra danske og udenlandske universiteter mødes i slutningen af juli til ti dages intensiv skolegang i Nexø på Bornholm. Her vil de blive undervist i Østersøens særlige økosystem, dynamik og fiskebestande af erfarne havforskere, oceanografer og fiskeriforskere fra Danmark, Tyskland, Sverige og Finland.
Især vil kommende klimaændringer, og de forandringer som de vil medføre for Østersøen og forvaltningen af ressourcerne i området, være på skemaet.
Forskerskolen i Nexø bliver arrangeret af DTU Aqua i samarbejde med Gøteborg Universitet og Baltex (The Baltic Sea Experiment) Secretariat i Tyskland.
Blandt arrangørerne og underviserne er seniorforsker Keith Brander, DTU Aqua, som har deltaget i FN’s klimapanel (IPCC) og professor Brian MacKenzie, som blandt andet har forsket i, hvad højere vandtemperaturer betyder for hvilke fiskearter, som vi kommer til at se i havene omkring os fremover.
Besøg på lakseklækkeriet – nu med torskeyngel
Som led i forskeskolen besøger de studerende den 3. august om eftermiddagen lakseklækkeriet i Nexø, hvor DTU Aqua udvikler og afprøver metoder til opdræt og udsætning af torskelarver (det såkaldte RESTOCK-projekt).
Som led i projektet har klækkeriet opbygget en bestand af sunde stamfisk og producerer æg og levedygtige torskelarver på stedet. Desuden er der gennemført forsøgsudsætninger med i alt ca. ½ million larver. Et realistisk udsætningsprogram ville formodentlig kunne øge antallet af 2-årige torsk i den østlige Østersø med 10 %, svarende til 17 millioner fisk. Det ville kræve, at der udsattes op imod 500 mio. torskelarver om året.
Seniorforsker og sektionsleder Josianne Støttrup, DTU Aqua vil være tilgængelig og vise rundt og fortæller om projektet, som slutter med udgangen af året.
Forskerskolen gennemføres med økonomisk støtte fra en række organisationer, inkl. Nordic Marine Academy, Fishnet.dk og Euroceans Konsortium.