Den islandske by Grindavik er i midten af januar 2024 blevet ramt af et endnu større vulkanudbrud, der har lagt byen Grindavik øde, mens lavaen rykker tættere på, med sprækker helt tæt på byen. I november 2023 kunne man ane det røde skær fra magmaen fra vulkanen Fagradalsfjall på halvøen Reykjanes, ikke langt fra fisker-byen Grindavik. Men et udbrud er nu rykket helt tæt på nord for byen.
Folk kan nu kun se magtesløse til at deres fremtid går op i flammer og forsvinder. Desto længere tid der går, inden byen kan blive beboelig igen og virksomhederne kan starte op, jo mere modløse og opgivende virker beboerne.
Og netop virksomhederne i området er hårdt ramt og Havnen i Grindavik på Island står også over for store udfordringer og man har nu set sig nødsaget til at afskedige personale.
Først var det Stakkavík, der måtte tage den tunge beslutning om at afskedige en betydelig del af deres medarbejdere, og nu følger Vísir trop ved at afskedige mere end halvdelen af deres arbejdsstyrke.
Stakkavík ehf meddelte, for mere end en uge siden ud, at 47 medarbejdere ville blive afskediget. Årsagen var at virksomhedens forarbejdningsanlæg nu anses for ubrugeligt. Denne vurdering kommer efter omfattende skader forårsaget af den vulkanske aktivitet, der startede i november sidste år. Lavaudbrud og jordskælv har forårsaget strukturelle skader, og infrastrukturelle forstyrrelser som vand-, el- og varmeafbrydelser har yderligere forværret situationen.
Vísir hf Meddelte, at fiskeri- og forarbejdningsvirksomheden der er ejet af Síldarvinnslan, nu har informeret 130 medarbejdere om, at de ikke længere er på lønningslisten, og de vil i stedet modtage understøttelse fra Staten, som følge af de naturkatastrofer, der har ramt Grindavík. 60 medarbejdere er fortsat på arbejde ved virksomhedens saltfisk-produktion der er etableret på to helt nye steder, som virksomheden har sat igang, efter vulkanudbrudene.
Den islandske Civilbeskyttelses- og Beredskabsafdeling har advaret om, at den nuværende situation er usikker og kan i bedste fald vare indtil sommeren 2024.
I et brev til personalet udtrykte administrerende direktør Pétur Hafsteinn Pálsson ellers stolthed over virksomhedens beslutning om at holde alle på lønningslisten i begyndelsen af katastrofen – den tid er desværre ovre nu.
Virksomheden har dækket rejseudgifter og betalt for rejsetid, men den nuværende Islandske statsstøtte-ordning vil kun dække op til 80 procent af indtjeningen.
Trods to mislykkede forsøg på at genstarte produktionen for i det mindste at redde produktionsværdierne, er personalet nu blevet afskediget. Men det betyder ikke nødvendigvis afslutningen på deres ansættelseskontrakter. Virksomheden håber at genoptage produktionen i Grindavík, men tidshorisonten for dette er fortsat ukendt, og de følger derfor situationen tæt, og følger de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.