Ny forskning hævder, at forsuringen af havmiljøet måske ikke er så slem som først antaget. Der sættes nu spørgsmåltegn ved IPCC-raportens (Intergovernmental Panel on Climate Change) konklusioner om skadevirkningerne på kalkdannende dyr såsom, muslinger, snegle, søpindsvin og koraller.
Men den nye undersøgelse viser, hvis dyrenes fødeindtag er større, under forsuringen af havmiljøet, så klarer dyrene sig glimrende og helt uden problemer.
Forklaringen på den stigende forsuring af verdenshavene, er havenes stigende optag af Co2, der langsomt øger surhedsgraden i vandet til det værre, hvilket vil sige at syreindholdet tiltager.
Men, rigelige mængder af føde og næring kan komme de syreangrebne skaller til hjælp. Det sker på samme måde som med topatleter, der har behov for mange kalorier for at opretholde deres fysiske aktivitetsniveau, på samme måde har havdyrene også brug for rigelig føde for at overkomme den belastning, der følger med det forsurede havmiljø.
De nye forskningsresultater er udgivet i tidsskriftet Nature Scientific Reports.
Ifølge IPCC WGII rapporten, har havets pH-værdi ændret sig siden 1850. Havets globale pH-middelværdi er netop nu 8,1 pH-enheder. Det vil sige at forsuringen er steget med hvad svarer til 0,1 til 0,2 enheder siden 1850. Rapporten forudser, at tallet vil falde med yderligere 0,3 enheder, når vi når frem til 2100, dvs. til ca. pH 7,8.
Det kan dog være mindre, i takt med vi reducerer CO2-udledningen til atmosfæren. Den nye undersøgelse konkluderer samtidig, at der skal ske en ændring i pH-værdi på 0,6, før disse får en negativ virkning. Ligeledes påpeger man, at tidligere undersøgelser om havforsuringens effekt var baseret på forsøg, hvor havdyrene i forsøgsperioden, ikke blev fodret, hvilket har påvirket forsøgsresultaterne negativt.
Hvad er kalkdannende marine organismer. Det er mikroskopisk planteplankton, skaldyr, koraller og mange andre organismer som kalkflagellater (nanoplankton), foraminiferer, pighuder og krebsdyr. Det er organismer, hvis skal eller skelet består af kalk (calciumkarbonat).
Den øget havforsuring betyder, at skaldyrene har brug for mere energi for at opretholde og udvikle deres skal og skelet.
Men undersøgelser viser også, at hvis de samme organismer får rigeligt mad, mens de opholder sig i syreholdigt vand, så kan de godt klare det.
Du kan læse artiklen her fra Videnskab.dk