Undervandskamera skal gøre overvågningsopgaver nemmere
Teknologi med laserkamera, HD lavlyskamera og sensorer kan erstatte dykkere i vandet.

Undervandskamera skal gøre overvågningsopgaver nemmere

Det er Aqua DTU, der med projektet SENTINEL, der med en ny Undervandsteknologi, kan gøre manuel optælling af søstjerner overflødig. Teknologien erstatter dykkere med robotter.

 

Det skriver DTU i deres nyhedsbrev, at specialudviklede og smarte sensorer og særligt undervandskamera kan gøre robotter i stand til at klare f.eks. overvågningsopgaver under vandet, men som også kan tælle søstjerner og måle biomasse.

Søstjerner er et stort problem for muslinger og dermed også for muslinge-opdrætterne. Søstjerne har deres helt egen specielle måde at fordøje muslingerne på. Den spiser dem ved at trække skallerne fra hinanden med armene, hvorefter den krænger sine mave ud af munden, og stikker den i muslingen, der så bliver fordøjet inde i sin egen skal. Derfor er det vigtigt for opdrætterne, at holde øje med mængden af søstjerner under muslinge-linerne. En opgave der tidligere krævede en dykker i vandet, men som nu med den nye teknologi, kan erstattes af undervandskamera / robot.

 

 

SENTINEL Projektet har udviklet en platform med laserkamera, HD lavlyskamera og sensorer, der kan måle henholdsvis temperatur, tryk og turbiditet (gennemsigtighed i vandet), der kombineret med DTU Aquas viden om havforskning og akvakultur også er understøttet af specialviden om robotudvikling, matematik og computerscience hos DTU Elektro og DTU Compute.

 

»SENTINEL er en helt ny og specifik applikation, som kan bruges i kombination med et særligt undervandskamera og en robot, som blev udviklet i et tidligere DTU-projekt. Kameraerne er langt mere følsomme, og giver bedre undervandsbilleder end normale undervandskameraer. De kan lære at genkende former som f.eks. søstjerner, og ved hjælp af 3D-rekonstruktionsmetoder kan applikationen også udregne biomasse af f.eks. muslinger,« forklarer projektleder Patrizio Mariani, DTU Aqua.

Svært at skelne og genkende organismer under vand
SENTINEL kombinerer informationerne og bruger særlige algoritmer til at afgøre, hvilke organismer, hvor mange, og hvor stor biomasse, der er tale om. En af udfordringerne har været at gøre computerløsningen klog nok til at skelne og genkende fisk og andre organismer og som Patrizio Mariani fortsætter, »Artsgenkendelse er svært, mange arter gemmer sig, de har den samme farve som omgivelserne osv. Men med det nye system vi har bygget, får vi et langt bedre billeder af havbunden, som giver mere information, men også vigtige informationer om størrelsen på de forskellige objekter på havbunden.«

 

 

Robotterne løser opgaver der kan være risikable
En ting er at tælle søstjerner i den lave, trygge og for det meste rolige Limfjorden. Noget andet er de perspektiver, der er i SENTINEL-applikationen i form af at løse opgaver, som er enten vanskelige, meget tidskrævende eller direkte farlige og risikable for mennesker.

 

»Det kan være opgaver, der skal løses i stormvejr, i dårlig sigtbarhed, under højt tryk eller lignende,« forklarer Patrizio Mariani videre. Han ser en række oplagte anvendelsesmuligheder for SENTINEL-applikationen eller lignende løsninger:

  • Overvågning af burene og havbunden under og omkring havbrug.
  • At undersøge skibe, når de er i havn og tjekke skibsbunden og skibets generelle tilstand.
  • Undersøgelser af mængden og typen af affald i havet.
  • I turismeerhvervet i f.eks. Middelhavet som del af en overvågning af giftige gopler nær strandene.

 

»Men der er ikke én unik løsning. Det er nødvendigt at udvikle og designe både robotten og sensoren til de enkelte problemer, man ønsker at løse. Det, vi har gjort i SENTINEL-projektet, er at vise, at det kan lade sig gøre,« siger Patrizio Mariani.

 

SENTINEL-projektet er et samarbejde mellem DTU Elektro, DTU Compute og DTU Aqua. Det er støttet af A/S D/S Orient’s Fond.

 

UndLæs mere på SENTINEL-projektets hjemmeside