Forhistorien er, at Gilleleje Havn risikerer at lukke, hvis fiskeriet begrænses yderligere, som konsekvens af den planlagte havvindmøllepark ved Hesselø. Men det behøver ikke være sådan, skriver Ole Lundberg Larsen.
Underdirektør i Danmarks Fiskeriforening PO Ole Lundberg Larsen har under debat-afsnittet på Altinget.dk, (læs artiklen i Altinget.dk her) forholdt sig til teksten, »når man nu lever af et sundt havmiljø, som fiskerne gør det i DFPO, så bør det næsten kunne sige sig selv, at Danmarks Fiskeriforening PO (DFPO) er positive overfor alle tiltag, der går den grønne vej.«
Men når Dansk Energi tilsyneladende ikke har de store problemer med, at havvindmølleparken ved Hesselø drejer nøglen om på Gilleleje havn, så er dette ifølge underdirektøren i DFPO et tegn på manglende dialog og erkendelse af, at der både er plads til havmøller og fiskeri, forklarer Ole Lundberg Larsen.
Ole Lundberg Larsen fortsætter og forklarer, at fiskerierhvervet siden starten af 90’erne, har reduceret Co2-udledningen i fiskeriet med op til 60 procent og man har fra DFPO’s side derfor foreslået, at 10 procent af de danske havområder gøres til urørt hav. Samtidig bidrager dansk fiskeri med uhyrer vigtige arbejdspladser udenfor storbyerne til glæde og gavn for »VandkantsDanmark.«
Men Sjællands største fiskerihavn, med en lige blanding af farverig og et livligt erhvervsfiskeri, samt i lige så høj grad et moderne lystsejler-mekkda, risikerer dette helt at lukke, hvis fiskeriet begrænses yderligere. For planen om at opføre en havvindmøllepark ved Hesselø i det sydlige Kattegat vil få store konsekvenser for fiskerierhvervet i Havnen, hvis det opføres på den foreløbige udvalgte placering.
Med denne trussel hængende i luften over Gilleleje Havn, argumenterer Ole Lundberg Larsen da også for, at det kræver en ordentlig dialog og en solid faglig dokumentation, når placeringen af havvindmølleparker i Danmark skal besluttes og udlægges. For der skulle gerne være plads til alle – men sådan er det bare ikke altid i dag, skriver han.
DFPO´s underdirektør skriver videre, at man på Altingets debatsider tirsdag den 13. april kunne læse, at branchechef for vedvarende energi i Dansk Energi, Kristine van het Erve Grunnet, ikke har de store problemer med, at havvindmølleparken ved Hesselø drejer nøglen om på Gilleleje havn. Faktisk sammenligner hun det med, når nogle danskere får udsigten fra deres sommerhus spoleret af en havvindmøllepark. Med den sidste bemærkning her, fik Ole Lundberg Larsen heldigvis ikke kaffen galt i halsen – men det var tæt på, for som han skriver – Tak for kaffe.
Et synspunkt som underdirektøren selvsagt ikke har den store forståelse for. Vi taler jo om et lokalsamfund i Gilleleje, hvor helt almindelige mennesker, igennem generationer har arbejdet med fiskeriet. Mennesker, som har været med til at sikre forsyning af sunde fødevarer også her senest under Corona-pandemien.
Og for lokalpolitikerne og alle tilknyttet Havnen, står det lysende klart, at Gilleleje Havn risikerer at lukke, hvis fiskeriet begrænses yderligere. Og hvis det sker – så er det altså ikke kun fiskerne, der står uden arbejde. Derfor skal fiskeriet behandles med respekt. Og i det her tilfælde handler det først og fremmest om en bedre og en langt mere faglig dialog om placeringen af havvindmølleparkerne.
Plads til både fiskeri og havvindmøller
I fiskerierhvervet anerkender vi, at der er et stort behov for at udbygge forsyningen af vedvarende energi til lands som til vands. Men i det konkrete tilfælde ved Hesselø lægges der op til at opføre en havvindmøllepark midt i nogle af de traditionelt bedste fiskepladser i hele det sydlige Kattegat.
I det her tilfælde er det muligt, at finde en løsning, der ikke koster unødige arbejdspladser eller ødelægger et helt lokal-samfund.
Underdirektøren i Danmarks Fiskeriforening PO påpeger, at lige netop dette, a er et udtryk for manglende dialog. For det har vist sig, at det er muligt at placere havvindmølleparken sådan, at der er plads til havmøller og fiskeri side om side. Der er nemlig et meget stort areal, som forsvaret i dag bruger til øvelser et par timer om året, hvor parken også kan placeres. Det kan blive en win-win situation, hvor havvindmøllerne placeres, så fiskeriet forsat får mulighed for at udvikle sig, og samfundet kan få glæde af den grønne energi og de arbejdspladser, som projektet vil skabe. Det burde man også kunne bakke op om i Dansk Energi.
Den tilgang flugter også med det, vi hører fra de politiske partier lige fra Radikale Venstre til Konservative, der alle siger, at den grønne omstilling ikke skal koste arbejdspladser. Og i det her tilfælde er det muligt at finde en løsning, der ikke koster unødige arbejdspladser eller ødelægger et lokalsamfund omkring en havn.
Det er vigtigt, og det er den kloge måde at gøre det på – også for at sikre bred opbakning til den grønne omstilling blandt danskerne.
Slår søm igennem gammel fordom -Trawlfiskeriet er ikke en slem CO2-udleder
Kristine van het Erve Grunnet henviser derudover til en artikel fra The Guardian, der fortæller, at trawlfiskeriet globalt udleder lige så meget CO2 som luftfarten. I denne sammenhæng skal det vidst tolkes som et lidt spøjst argument for, at fiskeriet blot skal føje sig.
Skulle der blive frigivet CO2 i forbindelse med trawlfiskeriet, siger forskningen, at det vil falde tilbage til bunden. Det skal Dansk Energi ikke ligge søvnløse over. Men desværre beror Guardians artikel på en mistolkning af et videnskabeligt arbejde. Det pågældende studie identificerer alene en mulig problemstilling på dybe havområder og fortæller ikke noget i forhold til danske farvande og kan derfor ikke sammenlignes.
Der er intet i studiet, der dokumenterer, at trawlfiskeriet faktisk frigiver de store mængder CO2, som beskrives i The Guardian. Det bestyrkes af, at langt det meste Co2 der er lagret på havbunden, findes på dybder hvor man ikke kan trawle.
I Danmarks Fiskeriforening tager vi vores del af ansvaret for den grønne omstilling. Både hvad angår beskyttelse af havmiljøet, reduktion af CO2-udledning og den konkrete placering af havvindmølleparker.
Derfor opfordrer vi til en tæt dialog istedet, og vi håber også, at vi i den konkrete sag om Hesselø havvindmøllepark kan finde en god løsning, der giver plads til alle til gavn for Danmark. Og Ole Lundberg Larsen er heller ikke bleg for at inviterer Dansk Energi til en snak over en kop kaffe.
Det er på godt jysk rigtig træls, når store og vigtige projekter bliver forsinket, men det kan man undgå med en ordentlig snak og dialog, skriver DFPO’s underdirektør videre. Det er grundlæggende, at politikerne får tilvejebragt et ordentligt grundlag for at træffe beslutninger om placeringen af fremtidens vindmølleparker på.
Det illustrerer Hesselø Vindmøllepark. Vi bør i vores moderne samfund kunne undgå situationer, hvor man træffer beslutninger i blinde og pludseligt efterfølgende finder ud af, at netop denne placering risikerer, at hive tæppet væk under et helt lokalområde.
Debatindlæg fra underdirektør Ole Lundberg Larsen DFPO i Alltinget.dk