Uenighed om fiskeripolitikken deler vandene på Færøerne
På Færøerne er forhandlingerne om at danne et nyt Landstyre kuldsejlet.

Uenighed om fiskeripolitikken deler vandene på Færøerne

På Færøerne er forhandlingerne om at danne et nyt Landstyre kuldsejlet. Det lykkedes nemlig ikke for Bárður á Steig Nielsen, formand for Sambandsflokkurin, at opnå enighed med Fólkaflokkurin og Miðflokkurin om et politisk fundament for et nyt Landstyre.

Officielt er der ingen udmeldinger om, hvad der deler vandene på Færøerne. Uofficielt forlyder det ifølge kommentatorer i færøsk radio, at det var splittelse om den fremtidige fiskeripolitik, der umuliggjorde de videre forhandlinger.

Det er velkendt på Færøerne, at Fólkaflokkurin – kort fortalt – ønsker kravet om, at en stor del af fangsterne skal sælges på auktion, fjernet – sammen med store dele af fiskeripolitikken generelt. Sambandsflokkurin ønsker ændringer, men ikke så vidtgående som Fólkaflokkurin. Miðflokkurin derimod ønsker auktions-modellen udvidet.

Det er formentlig disse modstridende holdninger, som er hovedårsagen til, at de tre partier ikke kunne blive enige. Selv om de tre partier i princippet skulle være blevet enige om nogle af hovedlinjerne i fiskeripolitikken, så strandede forhandlingerne på grund af grundlæggende uenigheder omkring vigtige detaljer i fiskeripolitikken.

Samtidig er der forlydender om, at de tre partier også har været uenige om andre centrale spørgsmål.

Formanden for Sambandsflokkurin vil allerede i dag optage indledende forhandlinger med tre andre partier, nemlig Javnaðarflokkurin (socialdemokraterne), Tjóveldisflokkurin (republikanerne) og det lille borgerlige parti Framsókn.