Det udvidede produktansvar (DPA) har sat gang i en omfattende debat blandt danske fødevareproducenter. Dette ansvar, som er et resultat af EU’s emballagedirektiv, forpligter producenter og importører til at håndtere livscyklussen for deres produkter, herunder affaldshåndtering, hvilket kan medføre øget udfordringer og usikkerheder samt betydelige omkostninger for branchen.
Hvad går det udvidede produktansvar ud på?
Det udvidede produktansvar har til formål at reducere affaldsmængden fra emballage og at sikre, at denne emballage bliver indsamlet, behandlet og genbrugt eller genanvendt. For omkring 41.000 danske virksomheder, herunder mange i fødevareindustrien, betyder dette, at de nu bærer ansvaret for deres emballage og de omkostninger, der er forbundet med håndteringen heraf.
Erhvervsministeriet understreger, at denne lovgivning er designet til at fremme en mere bæredygtig ressourceudnyttelse og reducere miljøbelastningen forbundet med affald.
Men det giver økonomiske udfordringer
Ifølge direktøren for Amanda Seafoods, Jesper Kold Sørensen, er der stadig en stor usikkerhed omkring de specifikke omkostninger forbundet med det udvidede produktansvar. Det siger han i en kommentar til Fodevarewatch.dk, hvor han fortæller, at det ikke blot medfører ekstra administrative byrder, men også potentielle prisstigninger, som vil blive sendt videre til forbrugerne. I takt med at kostpriserne stiger, vil virksomhederne nødvendigvis måtte overveje, hvordan de skal indregne disse omkostninger i deres priser under de årlige forhandlinger med detailhandlen.
Marianne Roed Jakobsen, direktør for Vana, påpeger ligeledes overfor fodevarewatch.dk, at det økonomiske aspekt er en stor bekymring for producenterne. Uden klarhed over, hvilke data der skal indberettes, og hvornår dette skal gøres, er det svært for virksomhederne at planlægge og budgettere. Vana fungerer som en kollektiv ordning, der skal hjælpe virksomheder med at navigere i de nye regler, men den nuværende tidsplan og mangel på information skaber forvirring og frustration blandt virksomhederne.
Stor usikkerhed omkring Tidsplanen
Den indledende tidsplan for implementering af det udvidede producentansvar er allerede blevet udskudt flere gange. Først skulle det træde i kraft den 1. januar 2025, derefter den 1. juli 2025, og nu er det sat til 1. oktober 2025. Denne usikkerhed gør det vanskeligt for producenterne at forberede sig ordentligt.
Jesper Kold Sørensen og Marianne Roed Jakobsen er begge enige om, at det ville være mere hensigtsmæssigt at udsætte implementeringen yderligere, så producenterne får mere tid til at forstå og forberede sig på de kommende krav.
Du kan læse mere om dette i fodevarewatch.dk her
Udskyd indførelsen til efter 1. januar 2026
Det udvidede produktansvar har en underliggende intention om at tilskynde virksomhederne til at reducere mængden af emballage og designe mere genanvendelige emballageløsninger. Problemet er dog, at den økonomiske usikkerhed kan hæmme incitamentet til at investere i mere miljøvenlige løsninger. Hvis producenterne ikke ved, hvad de kan spare eller tjene ved at implementere mere bæredygtige emballageløsninger, vil det være svært at skabe en forretningsmodel, der fremmer grønne initiativer.
Det udvidede produktansvar er et skridt i retning af en mere bæredygtig fødevareindustri i Danmark, men det medfører også betydelige udfordringer. Den økonomiske usikkerhed, administrative byrder og den manglende klarhed over reglerne skaber en uheldig situation for producenterne, som i øjeblikket står over for en kompleks og stressende periode i forbindelse med prisforhandlinger. For at sikre en glidende overgang til de nye regler og for at fremme bæredygtighed er det afgørende, at der skabes større klarhed og støtte til producenterne, så de kan navigere i denne nye virkelighed med tillid.