Mens opdræt af ørreder og laks er velkendt, er opdræt af hummere en helt anden sag. Den sorte hummer er nemlig meget aggressiv og derfor svær at opdrætte, så de skal holdes fuldstændigt adskilt.
Alligevel har medarbejderne ved Nordsøen Oceanarium med hjælp fra DTU Aqua klækket æg fra drægtige hunner. Larverne har nu vokset sig store i små adskilte rum og er således klar til at blive sat ud i havet.
Et projekt som Nordsoeposten.dk har fulgt tæt
Bestanden af sorte hummere er stagneret mange steder, også på stenrevene mellem Løkken og Hirtshals. Derfor var det oplagt at gøre en indsats for at genoprette en bæredygtig bestand på stenrevene i Jammerbugt.
Denne søndag blev endnu et kuld små hummere sat ud
I alt 4.536 hummere blev udsat ved stenrevene »Vester Grund« og »Lang Hølg« ud for Løkken. Akvariechefen Martin og assistenterne Kim og Alex sejlede ud med kutteren HG 159 »Johs. Hejlesen«, hvor skipper ombord var Reinhardt Jensen.
Det var fjerde gang, der blev udsat hummere mellem Løkken og Hirtshals. Første gang dykkede man ned med de små hummere og placerede dem langs revet. Hvis de bare droppes i havoverfladen, risikerer de at blive ædt af rovfisk, som makrel eller ført væk af strømmen ved revet.
Nu bruger man en stor tragt og en lang slange med et blylod for enden, så hummerne ender sikkert på bunden. På den måde har man styr på processen og kan forsigtigt sprede hummerne langs revet. Revet er det perfekte sted for de sorte hummere, som tager cirka syv år om at blive store nok til at blive spist.
Tidligere udsætninger har fundet sted på rev tættere på Hirtshals, hvor den sidste portion hummeryngel også snart vil blive sat ud. Projektet er inspireret af hummerudsætning ved Cornwall i England og støttes af DTU Aqua, Hirtshals Fiskeriforening og FiskeriLAG Nord.
Håbet er at monitorere projektet videnskabeligt for at vurdere og dokumentere udviklingen af bestanden. Fiskerne har allerede oplevet en positiv udvikling ved lignende projekter i Cornwall.
Fakta om den sorte hummer
Den sorte hummer er en af de to hummerarter i Danmark. Den lever fra Nordsøen og ind i Østersøen samt i Limfjorden. Hummeren er meget territorial og bruger det meste af dagen i eller nær sin hule. De kan finde på at spise hinanden, selv som små larver. Derfor holdes de skarpt adskilt under opvæksten.
Læs mere om den sorte hummer hos DTU Aqua.
Læs også artiklen her i Nordsoeposten.dk med rigtig mange flotte billeder fra selve udsætningen