Norsk trawlfiskeri og den øvrige oceangående fiskerflåde udgør den primære fiske-industri i Nord-områderne og er helt afgørende for en stor del af al aktivitet og tilstedeværelse i dette område.
Norske trawlere udgør en væsentlig del af den norske fiske-industri og beskæftiger næsten 2.000 fiskere med deres familier langs kysten her.
Det skriver organisationen Fiskebåts direktør Audum Maråk i Kystmagasinet.no
Trawlfiskeriet i Norge har en traditionsrig historie på næsten 100 år og er en afgørende faktor for Norges status som en betydelig fiskerination. Trawl-fiskeriet bidrager til kontrol over store havområder og ejendomsret til ressourcer både over og under havoverfladen.
En aktuel politisk debat er opstået om havvind i områder med trawlfiskeri. Nogle politiske miljø-grupper har prioriteret havvind på trawlernes fiskepladser, hvilket møder kritik fra både organisationen Fiskebåt og fra vindmølle-branchen selv.
Foreningen Fiskebåt, der repræsenterer fiskerflåden, argumenterer for bæredygtigheden af norsk trawlfiskeri. Det påpeges, at bundtrawl efter torsk og kuller Nord for Stadt er miljøcertificeret af MSC og opfylder bæredygtighedskravene. Samtidig adresseres forslaget om at begrænse trawlfiskeri, som en ikke-miljøvenlig tilgang, da forskning viser, at god forvaltning af fiskebestandene er afgørende for bæredygtigt fiskeri.
Men miljøaftrykket fra trawlfiskeri er også lavt sammenlignet med andre proteinkilder, som opdrættet laks og rødt kød. Fiskebåt arbejder for at yderligere reducere det miljømæssige fodaftryk og fremhæver, at trawlindustrien bidrager positivt til bæredygtig fiskeriudvikling.
»Fiskebåt arbejder for yderligere at reducere miljøaftrykket fra et fiskeri, der allerede er grønt,« siger Audun Maråk der er administrerende direktør i organisationen Fiskebåt
Lavt miljøaftryk
Derudover er miljøaftrykket fra norsk trawlfiskeri lavt. For eksempel langt lavere end opdrættet laks, og for hvert måltid rødt kød kan du spise 25 torskemåltider.
Fiskebåt arbejder for yderligere at reducere det miljømæssige fodaftryk for en fisk, der allerede er grøn sammenlignet med de fleste andre proteinkilder.
Fiskerbåd tager bæredygtighed og miljø seriøst. Vi tog initiativ til miljøcertificering af norsk fiskeri. Da havisen i Arktis trak sig endnu længere mod nord, forpligtede trawlindustrien sig frivilligt til ikke at fiske i områder, hvor der ikke tidligere havde været fiskeri. På den måde sikrede vi fredede områder.
Norsk trawlfiskeri er bæredygtigt, og bundtrawl er et vigtigt redskab, som ikke bør forbydes, men videreudvikles for at mindske miljøbelastningen. Hvis du vil spise bæredygtigt, sundt og grønt, så spis norsk trawlfisk.
Så kan det vist ikke siges mere klart..