Næste gang der står fisk på mad-ønskelisten, i form af Sushi, kan det være tænderne bider sammen om noget helt andet end eksempelvis tun. For nu kommer man bare noget i der ligner og smager som tun, uden at være det.
Man kan hverken se eller smage forskel på denne nye kunstigt strimlede og rødligt udseende ”fiske snitte”, der ligger på samme lækre og naturlige måde over din sushi.
Hvis man ikke lige ved det..
Men dette kødligendende stykke kød er ikke fra en fisk eller i det hele taget fra noget dyr. Nej, dette saftige og faste stykke, kommer fra noget helt andet, nemlig tomat. Ja du læste rigtigt, tomat. Man bliver overrasket over hvor langt mad specialisterne er nået, når det kommer til at erstatte dyrere stykker kød med det noget billigere alternativ.
Metoden til at frembringe de vellignende og sart røde ”sushi-stykker af tun”, gemmer sig i en speciel teknik, hvor tomaterne først får fjerne skinnet og sidenhen bliver vakuum pakket i plastposer, for derefter at blive kogt i varmt vand i en lille time, hvorefter det hele kan strimles, så ligheden med rigtige ”tun” stykker, nærmest bliver slående. Teknikken her kaldes Sousvide.(man anvender en sous vide stav)
Denne efterligning af ”tun” kødet med tomater, får lige et par ekstra ingredienser puttet i, dog uden andre får at vide hvad det er. Og derefter bliver sushien serveret, som man kender det med ris, ingefær, soya og wasabi m.m. en rigtig lækkerbisken, men en rulle sushi helt uden fisk.
Ide-manden bag sushi uden fisk, er amerikaneren Corwell fra San Francisco, der har eksperimenteret med fiske-lignende alternativer, da talen her altid har været omkring overfiskeri, bifangster og høje kviksølv niveauer. Så alternativet her, uden fisk, var en mulighed for de amerikanske fiskespisere, der fra nærmeste hold, således kan se efterspørgslen kickstarte en ren faux-fisk bevægelse, i hælene på den plantebaseret protein revolution, der allerede er i gang rundt omkring i verden.
FiskerForum.com