I dag indsættes Donald Trump’s som USAs 47. præsident og med hans seneste udmelding om en mulig indførelse af en 20 procent told på danske varer, som led i et pres om Grønland, har det skabt stor uro blandt danske virksomheder – især de små og mellemstore (SMV’er), som står for en betydelig del af Danmarks eksport til USA.
Det skriver blandt andet Fodevarewatch.dk
Den politiske spænding mellem Danmark og USA kan få alvorlige konsekvenser for eksporten af fisk, skaldyr og andre danske produkter, som i forvejen står over for en konkurrencepræget global handelssituation. De seneste eksporttal for fisk og skaldyr til USA, ligger på over 1 milliard kroner.
USA er i dag Danmarks største eksportmarked med en årlig eksportværdi på 300 milliarder kroner, hvoraf en betydelig del stammer fra store virksomheder med produktion indenfor USA. Det betyder dog ikke, at små og mellemstore virksomheder kan ignorere truslen. Eksport af fødevarer, herunder fisk og skaldyr, udgør en væsentlig del af denne handel, og toldsatser kan gøre danske produkter mindre konkurrencedygtige i forhold til lokale eller andre internationale leverandører. De små og mellemstore danske virksomheder eksporterer samlet set for omkring 12 milliarder kroner årligt til USA, men har ikke den samme produktionskapacitet inden for amerikanske grænser som de store danske virksomheder. Det gør dem særligt sårbare, hvis Trump’s trusler realiseres.
Trump’s trusler har rod i Grønlands-sagen, hvor USA presser på for at få mere kontrol over det geopolitisk vigtige område. Det er ikke første gang, Grønland er midtpunkt for en konflikt mellem de to lande, men koblingen mellem politisk pres og økonomiske sanktioner er en ny drejning, der skaber uro.
Danmark og Grønland har tidligere afvist Trump’s idé om at købe Grønland, men denne nye tilgang – hvor handelsmæssige straffe bliver en del af forhandlingstaktikken – rejser spørgsmål om, hvor langt Danmark kan gå for at beskytte sine økonomiske interesser, uden at gå på kompromis med politiske principper.
Virksomhedernes største udfordring er usikkerheden, for Trump’s uforudsigelige adfærd gør det vanskeligt at lave langsigtede planer. Denne usikkerhed forværres af, at der endnu ikke er nogen klarhed over, om og hvornår tolden vil blive indført. Det bliver vi måske klogere på i dag, efter Donald Trump’s tale efter indsættelsen.
Her er overblikket over nogle af nøgletidspunkterne for dagen – tidspunkterne er angivet i dansk tid
- Klokken 14.15: Gudstjeneste i St. John’s Church tæt på Det Hvide Hus. Efter gudstjenesten er præsident Joe Biden og førstedame Jill Biden værter for et teselskab i Det Hvide Hus for den kommende præsident og den kommende førstedame, Donald Trump og Melania Trump.
- Klokken 17.30: Selve indsættelsesceremonien begynder med en række taler. Fejringen afholdes i rotunden, som rummet under den amerikanske kongresbygnings kuppel hedder. Ændringen skyldes, at vejrprognoserne forudser så lave temperaturer i Washington D.C. mandag, at vurderingen er, at det kan blive farligt.
- Klokken 18.00: Donald Trump tages i ed som USA’s 47. præsident og J.D. Vance tages i ed som vicepræsident. Trump holder sin indsættelsestale, hvor han ventes at præsentere sine planer for de kommende fire år.
- Klokken 19.15: Joe Biden forlader Capitol Grounds, og han kan nu kalde sig tidligere præsident af USA.
- Klokken: 20.30: Indsættelsesparade med præsidenten og vicepræsidenten til Det Hvide Hus ad Pennsylvania Avenue. Senere på aftenen deltager Donald Trump i tre forskellige indsættelsesfester, hvor han ventes at holde tale.
Kilder: BBC og Reuters.