Antallet af øgenavne på havnen i Thyborøn overstiger langt antallet af fiskearter i Nordsøen. Det fortæller fiskerikonsulent i Thyborøn havns fiskeriforening om, i forbindelse med Thyborøn Havns 100 års jubilæum i næste uge.
Kuller, Mulle, Blåkæft, Fjæsing, Havkat, Makrel, Skrubbe, Lange, Guldbrasen, Kulmule. Det er blot nogle af navnene på de fisk, der findes hos Thyborøns blå nabo. Men det kunne såmænd lige så vel være navne på folk på havnen i Thyborøn i stedet for navne på fiskearter i Nordsøen.
For havnen i Thyborøn er hjemsted for et utal af øgenavne eller kælenavne. Allan hedder ikke bare Allan. I daglig tale hedder han Stump, fordi han ikke er ret stor. Æ Kunst er navnet på en fisker. Sådan præsenterer han også sig selv, når han tager telefonen. Hans mor havde engang en brugskunstforretning. Derfor hedder fiskeren nu kun Æ Kunst. Æ Mønt. Hans far hed Kre-mannepenge, og sønnen har knapt så mange penge. Derfor hedder han Æ Mønt. Alle ved, hvem Æ Skildpadde er, men ingen kalder ham det, når han er i nærheden. Futte bruger størrelse 56 i sko og er mere end to meter høj. Hans sko er nogle ordentlige futtog. Derfor Futte. Skibssmeden hedder Fonsie.
Der har lige så længe, jeg kan huske og sikkert også længere tilbage endnu altid været en hjertelig, kærlig og rå omgangstone blandt havnens folk. I det hele taget er det vel det, der kendetegner vores samfund her. Der er glimt i øjet og plads til drillerier i hverdagen. Det bedste ved at arbejde med fiskere er, at de aldrig dolker dig i ryggen. Kniven kommer direkte i brystkassen. Det er up front og hudløst ærlige og ligefremme folk, siger Bent Bro, der i mange år har haft sin gang på havnen qua sit job som fiskerikonsulent i Thyborøn Havns Fiskeriforening.
Der er en hjertelig, kærlig og rå omgangstone blandt havnens folk, siger Bent Bro
Bent Bro tror, at andre lignende rå miljøer som miljøet på havnen i Thyborøn også er rig på kælenavne, øgenavne eller kaldenavne. Hvordan navnene opstår, kan der være mange forklaringer på. Måske på grund af noget folk har sagt som barn, eller noget, som de har gjort. Eller måske har de arvet navnet fra et familiemedlem.
Måske hænger det også sammen med, at folk ikke har været så opfindsomme med navne. Så kælenavnene er måske en måde at adskille far, søn og onkel på, hvis de nu alle sammen hedder Kresten. Eksempelvis var det vist en større revolution, at jeg kom til at hedde Bent. Der var ingen andre på min årgang, der fik det navn, fortæller Bent Bro.
Og snart kommer det der med øgenavne også ud af højttalerne. Musikeren og sangeren Søren Vrist, der er grundlæggeren af bandet West for Wrist barsler med en ny plade, hvor ét af numrene handler om netop øgenavne.
Selvfølgelig er der en del i Thyborøn, der har øgenavne. Men i Harboøre er det helt towligt. Der har alle simpelt hen et øgenavn, fortæller Søren Vrist.