DTU’s anmodning om finansiering af forskningsskibet Dana V blev for nylig godkendt af Folketingets finansudvalg. Dette betyder, at projektet nu kan fortsætte til næste fase, hvor en kontrakt vil blive tildelt det vindende værft, så byggeriet af Danmarks nye forskningsskib kan færdiggøres.
Dana V skal erstatte det aldrende Dana IV, som har været i tjeneste i over 40 år. Det nye skib, som forventes at være klar i begyndelsen af 2027, bliver multifunktionelt og i stand til at operere både i oceanerne og Arktis.
Finansieringen af Dana V blev sikret for tre år siden gennem donationer fra A.P. Møller Fonden og Orient’s Fond samt investeringer fra staten og DTU selv. I alt er der tale om 435 millioner kroner.
Moderne Udstyr og Faciliteter
Det nye skib vil være udstyret med specialdesignede laboratorier og unikke test- og uddannelsesfaciliteter. Dana V skal støtte marin forskning, teknologisk innovation og undervisning, og vil være en essentiel platform for DTU’s arbejde for Fødevareministeriet og Miljøministeriet med forskning og overvågning af marine ressourcer og havmiljøet.
Dana V ejes af DTU, men kan anvendes af alle danske havforskningsmiljøer. Skibet vil blive en unik dansk platform for forskning, monitorering, uddannelse og innovation inden for det marine og maritime område og vil understøtte en bred vifte af forskningsdiscipliner.
Derudover vil skibet være en vigtig platform for samarbejde i Rigsfællesskabet og blive anvendt til uddannelse af fremtidens maritime ingeniører samt test af nye grønne skibsløsninger.
Byggeproces og Tidsramme
Dana V forventes færdigbygget i starten af 2027, med design og bygning finansieret af staten, DTU og private fonde. Dette nye skib markerer en betydelig opgradering fra Dana IV, som nu er teknisk og miljømæssigt forældet.