I Sverige indføres der nu nye redskabskrav i fiskeriet efter jomfruhummer i Skagerak og Kattegat. Der kræves mere selektive redskaber med øget reduktion af bifangsten skriver de svenske Havs- och Vattenmyndigheten i en pressemeddelelse.
»Disse krav vil reducere presset på de udsatte torskebestande,« forklarer forsker Karin Linderholm, fra det svenske havs- og Vattenmyndigheten (HaV), der endvidere understreger, at torskebestanden, specielt i Kattegat er alvorlig og meget kritisk.
Kvoterne her er blevet reduceret betydeligt i år, og der indføres nye foranstaltninger for at yderligere at reducere presset på bestandene, der vurderes at være under den biologisk sikre grænse.
De nye krav indebærer, at der nu kræves et 300 mm firkantet net-panel med Seltra-gear i Skagerak fra og med søndag den 1. november, hviklet også er påkrævet i henhold til en EU-regulering i Kattegat, gældende fra søndag den 31. maj.
Seltra-trawl til jomfruhummer kan udstyres med 300 mm panel fra 31. maj i farvandene Skagerak og Kattegat.
»Dette betyder, at fiskere skal bruge trawl med større masker og flugtåbninger. Hvilket får flere torsk til at overleve og forblive i havet, hvorved de fortsat kan vokse og blive større,« fortæller Karin Linderholm fra HaV i Sverige.
Den nye fiskeriordning er udviklet sammen med de svenske fiskeres producentorganisation (SFPO) og Havs- och Kustfiskarnas Producentorganisation (HKPO) og SLU, det svenske landbrugsuniversitet.
Hav-forsøgene er afsluttet.
»Vi ser det som noget meget positivt, at erhvervsfiskerne har været involveret og deltaget i udviklingen og støtter de nye regler, især da denne stramning af reglerne kun gælder svenske fiskere,« understreger Karin Linderholm i en kommentar.
»Udviklingen af selektive redskaber er et vigtigt redskab i fiskeriforvaltningen, og det skal ske i tæt dialog mellem fiskeriet, forskningne og forvaltningen,« forklarer Niclas Törnell, der er leder af fiskeriforvaltnings-afdelingen på HaV.
»Vi vil fortsætte med at arbejde med øget selektivitet inden for fiskeriet, dels inden for rammerne af de frivillige forpligtelser, som Sverige har indgået i det internationale havmiljøarbejde, og dels i vores løbende arbejde med at udvikle en strategi for det fremtidige fiskeri og akvakultur. Vi arbejder i den forbindelse sammen med alle relevante interessenter.«