Svenske ståltrawler historier fra 60`erne, nu i bogform

Svenske ståltrawler historier fra 60`erne, nu i bogform

I et meget omfattende opslagsværk omhandlende svenske ståltrawlere fra sidst i 1950`erne til midten af 60`erne, kommer forfatterne Vidar Blom, Lennart Bornmal og Krister Bång ind på omstillingen i svensk fiskeri ved overgangen fra trækuttere til ståltrawlere.
Med ståltrawlernes indmarch i svensk erhvervsfiskeri blev der taget hul på en helt ny æra, hvor ståltrawlere blev symbol på et mere moderne og rationelt fiskeri med et helt andet syn på arbejdsmiljø og komfort for fiskerne.

I efterkrigstiden gennemgik det svenske fiskeri en voldsom stuktur ændring, og i et marked med støt stigende konkurrence, ændrede svensk fiskeri sig fuldstændigt.

I slutningen af 50`erne bestod den svenske flåde af ca. 9.700 motordrevne fiskefartøjer, som i alt fangede 200.000 tons fisk. På blot 50 år er den samlede flåde således reduceret til små 1353 både, hvoraf de 211 både er længere end 12 meter. Fangsten har ikke ændret sig, den udgør fortsat 200.000 tons fisk pr. år.

Nye effektive fangstmetoder krævede stadigt større og stærkere fiskefartøjer, som nødvendiggjorde en hurtig udskiftning af flåden. Det blev dermed startskuddet til moderniseringen af svensk fiskeri og dens gyldne tider op gennem 60`erne, hvilket netop er bogens hovedtema.

Bogen er for de fartøjs- og fiskebåds interesserede og indeholder flere hundrede fotos og illustrationer, som alle er krydret med meget udførlige historier og beretninger om fartøjerne, som for manges vedkommende vises for første gang på tryk.

Bogen kan købes for kr. 400,-

FiskerForum.com