Svenske Havs- och vattenmyndigheten får 26 millioner af EU

Svenske Havs- och vattenmyndigheten får 26 millioner af EU

EU-Kommissionen har bevilget de svenske myndigheder et større millionbeløb til sporing af fisk fra hav til butik ved hjælp af RFID teknik (Radio Frequency Identification).
Chef for HaV`s tilsynsafdeling Johan Löwenadler Davidsson siger i en kommentar til tilskuddet fra EU-kommissionen, ”det er helt klar en accept af den svenske model og måden hvorpå vi ønsker at gennemfører sporbarhedssystemet”, det giver os samtidig mulighed for at udvikle et system som er baseret på modellen af de oplysninger, som allerede er registreret elektronisk via elektroniske logbøger.” RFID systemet finder allerede i dag anvendelse ved vejafgifter, buskort, betalingsanlæg, pas og tyveri i butikker m.m.

EU-Kommissionen vedtog en ny forordning tilbage i 2009, der omfatter krav om sporbarhed for fisk og skaldyr, fanget eller opdrættet i havet, som derved skulle kunne spores i alle led fra hav til bord. Målet var at reducere risikoen for ulovligt fiskeri og samtidig øge bestanden af fisk i de europæiske farvande.

Metoden og systemet er ved hjælp af mærket fiskekasser med såkaldte RDIF tags, der lagrer oplysninger om indholdet. Specielle RFID-læsere læser derefter nemt og hurtigt indholdet af de elektroniske kasser. På denne måde er fisken altid forbundet med fiskeriet.

Siden maj sidste år har HAV udført en test med sporing af torsk fanget i Østersøen og solgt til Västkustfilé i Miami, hvor fisken er forarbejdet for derefter at blive solgt til svenske supermarkeder.

Målet er at blive færdig med testen i slutningen af efteråret i år og til at starte projektet med det mål at gennemføre projektet i 2014 og i løbet af 2015, at forbrugerne kan begynde at spore fisk, de køber i butikken, for eksempel via en app på din mobil.

Kilde: MyNewsDesk
FiskerForum.com