I 1950’erne og 1960’erne blev 23.000 tønder med kviksølvholdigt materiale dumpet på havbunden ved den svenske østkystby Sundsvall, der ligger ud til den Botniske Bugt.
Disse tønder udgør et betydeligt miljøproblem, og myndighederne har placeret ansvaret hos tre virksomheder. De nødvendige undersøgelser skulle være begyndt for to år siden, men nu er de forsinket endnu et par år.
Det skriver SVT Nyhederne (Sveriges Television).
Indtil videre er kun 15 procent af tønderne blevet fundet, og den svenske stats regionale myndighed, Länsstyrelsen, kræver nu at der foretages flere undersøgelser af havbunden. Disse undersøgelser er nødvendige for at kunne beslutte, hvordan oprydningen skal foregå.
Prisen for dette arbejde er mindst 40 millioner svenske kroner, og spørgsmålet er, hvem der skal betale. Länsstyrelsen mener, at det skal de tre virksomheder, men en nylig dom fra en jord- og miljø-domstol har fritaget en af virksomhederne for ansvar.
Länsstyrelsen har anket denne dom, og derfor trækker oprydningen yderligere ud.
Kviksølv-forurening er ikke noget man spøger med
Hvis kviksølv siver ud i det omkringliggende havmiljø over mange år, kan det have alvorlige og langvarige konsekvenser. Kviksølv kan opløses i vand og sprede sig over store områder, hvilket kan gøre vandet giftigt for både dyreliv og mennesker.
Ligeledes ophobes kviksølv i organismer, der lever i havet, som plankton, småfisk, større fisk og havpattedyr. Denne ophobning bliver stærkere, jo højere op i fødekæden man kommer, hvilket betyder, at rovdyr som tun, hajer og mennesker, der spiser disse fisk, kan blive stærkt påvirket.
Når mennesker spiser fisk og skaldyr, der er forurenet med kviksølv, kan det føre til alvorlige sundhedsproblemer. Kviksølv er neurotoksisk og kan skade nervesystemet, hvilket er særligt farligt for mennesker. Symptomer på kviksølvforgiftning kan omfatte nedsat kognitive funktioner, motoriske færdigheder og sanseevner.
Endvidere kan havdyr, der udsættes for kviksølv, opleve reproduktionsproblemer, væksthæmning og adfærdsændringer, hvilket kan reducere deres overlevelsesevne og påvirke hele økosystemet. Hvilket kan føre til ubalancer i økosystemet.
Kviksølv nedbrydes meget langsomt i miljøet. Selv efter en potentiel oprydning kan kviksølv forblive i sedimentet og fortsætte med at påvirke miljøet i mange årtier fremover.
Disse konsekvenser understreger vigtigheden af at tage kviksølvforurening alvorligt og arbejde for at minimere yderligere udslip samt iværksætte effektive oprydningsforanstaltninger