Det er Björn Ulups med fartøjet YD 177 »Isabella«, der til dagligt fisker ud for Ystad i Sydsverige, der nu slår alarm. Sælorm og parasitter i torsk er nærmest eksploderet de sidste to år ved den skånske Østersøkyst.
Den svenske fisker har talt op til 300 orm i torskens lever og han mener nu det er på høje tid, myndighederne vågner op. Han forklarer videre til den svenske avis Sydsvenska, at de ti milimeter lange orm ikke kun findes i torskens lever, men også i kødet. Men han undre sig højlydt over, at når man nu ved at torskens lever er inficeret med orm, hvorfor har man så ikke undersøgt hvad der sker, når leveren ikke kan mere. Hvad betyder det for torsken. Man hører heller ikke om hvad der sker med de andre fiskearter som også er inficeret med orm. Det er arter som pighvar, rødspætte eller skrubben som også er inficeret med orm.
Fundne af orm og parasitter i torsken, har fået den svenske skipper til at søge andre fiskepladser, end de pladser der befinder sig tæt på sælkolonierne. Med sin kutter »Isabella« søger han nu ud 25 til 30 sømil fra Ystad, for at kommme på rimelig afstand fra sælernes og deres forpestende orm, når han sætter sine garn.
Men trods disse ekstra foranstaltninger og tiltag, har det ikke hjulpet. Selv ude på disse dybder og, skulle man tro, i sikker afstand fra sælkolonierne, finder sælerne også vej herud. Så oveni skambidte og sønderflåede torsk, slås den svenske fisker nu også med sælorm i torsken, som gør de store torsk tynde og udmarvede. En håbløs situation for Ystad-fiskeren, der dagligt må kassere store dele af fangsten.
Björn Ulups er tredje generation i en familie af professionelle erhvervs-fiskere fra Ystad. »Sælerne og deres forpestende orm, er hovedårsagen til, at tiderne er blevet hårde for os fiskere. I fire måneder har jeg ikke set én eneste svensk båd, hvor jeg fisker. Jeg tror folk har givet op, for de klarer simpelthen ikke det økonomiske pres længere.
Men den bistre svenske fisker peger på et endnu større problem. For nok slås man med sælerne og skambidte ødelagte fangster, og udsigten til økonomisk ruin, men endnu værre er det for fiskebestandene og fiskearterne i Østersøen, der nu smittes med orm og parasitter. Det er muligt myndighederne og politikerne er ligeglade med at flere erhvervsfiskere ikke overlever sælerne, men hvor mange fisk og fiskearter skal der gå til, før alvoren går op for dem. Hvor mange arter skal stryges fra listen over fisk i Østersøen, men også i Øresund, hvor problemerne med orm og parasitter fra sælerne først lige har vist sig.
Den svenske fisker forsøger at gå mod strømmen. For alt imens antallet af de svenske erhvervs-fiskelicenser falder faretruende, vil Björn Ulups, trods en gennemsnitsløn på knapt 25 til 30 Skr per time. Vil han til det sidste kæmpe med næb og klør for at svenskerne fortsat kan få friskfanget svenske fisk på spisebordet. Men det kan være slut før man ved af det, med mindre der gøres noget drastisk fra myndighedernes og politikernes side.