Projektet Trash2Cash er afsluttet og viser vejen frem for bedre og mere profitabel udnyttelse af restprodukter af fisk og skaldyr.
Den danske fiskebranche har fået endnu bedre muligheder for at få et bedre økonomisk udbytte ud af de fisk, der fanges i vore farvande. Det sker via resultaterne af et samarbejdsprojekt mellem en række virksomheder og organisationer i fiskebranchen samt Teknologisk Institut og Nordsøen Forskerpark.
Projektet Trash2 Cash har haft det formål at skabe merværdi for fiskeindustriens virksomheder og skabe nye arbejdspladser. Dette er sket ved at udvikle nye produkter og åbne mere profitable af- sætningskanaler for biprodukter, samt ved at forbedre udnyttelsen af højkvalitetsfisk gennem af- sætning direkte til forbrugerne.
Blandt resultaterne er:
- Der er anvist nye udnyttelsesmuligheder for fraskær af hvidfisk som torsk, mørksej og kuller. Hidtil har det økonomiske udbytte af disse fisk hovedsageligt været knyttet til anven- delse af fileter. Da restprodukterne har en høj kvalitet, er der muligheder for at få en høje- re pris ved at eksportere dem, fx fiskemaver til markeder, hvor der er efterspørgsel efter dem, fx Kina.
- Projektet har klarlagt, at der ligger store potentialer i at udnytte restprodukterne fra både hvidfisk og pelagiske fisk som sild og makrel til produktion af fiskegelatine, som kan sælges til en langt højere pris.
- Afsætningen af dagsfriske fisk fra det bæredygtige fiskeri i Thorupstrand har fået et geval- digt løft. Der er etableret eget skæreri og butik ved stranden i Thorupstrand, og en ombyg- get fiskekutter ligger ved kaj i København, hvor der også sælges dagsfriske fisk. Samtidig er logistikken og kvalitetsstyringen blevet sikret gennem projektet og det har medvirket til, at der er indgået en partnerskabsaftale med Coop, således at fisk fra Thorupstrand sælges i Coops butikker.
- Der er anvist nye veje til bedre økonomisk udnyttelse af fraskær fra fisk, der renses til søs. Ved at ensilere fraskæret om bord, kan der senere udvindes værdifuld fiskeolie, og den re- sterende fraktion kan sælges til mink- eller svinefoder.
- Projektet har skabt muligheder for at øge merværdien af biprodukter og udvikle nye, bru- gervenlige skaldyrsprodukter med bedre fortjeneste. Det er sket ved at udvikle nye og for- bedrede produktionsmetoder og produkter. Projektet har endvidere medvirket til igang- sættelse af et nyt projekt med det formål at øge udnyttelsen af taskekrabber.
Den 29. april blev afholdt en afslutningskonference på Nordsøen Forskerpark i Hirtshals, hvor resultaterne af projektet blev formidlet til fiskebranchen.
Trash2Cash har fået støtte af Markedsmodningsfonden og Region Nordjylland, ligesom de 17 deltagende virksomheder har lagt mange arbejdstimer i projektet. Faglig leder Kersti Haugan, Teknologisk Institut: ”Det har været spændende at arbejde sammen med fiskere og forædlingsvirksomhe- der i Trash2Cash-projektet. Vi har sammen nået gode resultater, som for en stor del allerede bruges af virksomhederne. Ikke mindst indenfor produktion af højværdipro- dukter som fiskegelatine og fiskeolie ser virksomhederne muligheder for en profitabel produktion”.
Direktør Karl Henrik Laursen, Nordsøen Forskerpark: ”Projektet har medvirket til, at fiskebranchen ikke længere betragter fiskefraskær som affald, men som en ressource, der er penge værd. Vi nærmer os et punkt, hvor al- le dele af fisk og skaldyr bliver brugt til nyttige og værdifulde produkter. Projektet har afdækket potentielle forretningsmuligheder og markeder for disse produkter. Dette er ikke mindst vigtigt, når forbuddet mod udsmid af fisk snart træder i kraft”.
Hovedrapport fra projektet kan ses her.