Ny årsrapport viser, at antallet af alvorlige overtrædelser faldt fra 44 i 2013 til 14 i 2014.
Fra NaturErhvervstyrelsen l yder det, at det store fald skyldes et nyt pointsystem, hvor fiskere, hvis de begår alvorlige overtrædelser som fx landing af ulovlige fisk, tildeles point, som i sidste ende kan føre til suspension eller inddragelse af fiskerilicens.
”Vi er rigtigt glade for at se, at langt størstedelen af fiskerne overholder reglerne, og at det er så få, der begår alvorlige overtrædelser. Havet og fiskene er en vigtig ressource, og det er derfor vigtigt, at reglerne følges, så fiskeriet foregår på bæredygtig vis,” siger Mik Jensen, som er fiskerikontrolchef i NaturErhvervstyrelsen.
Ingen fiskere er endnu tildelt så mange point, at suspension eller inddragelser af fiskerilicenser er kommet på tale.
Det blev i løbet af året konstateret godt 300 sager om overtrædelser. Det er på niveau med 2013, men altså med væsentligt færre alvorlige overtrædelser.
Vejledning om reglerne
Ifølge Mik Jensen bliver årsrapporten brugt til at vise, hvad der udføres af fiskerikontrol i Danmark, men samtidig også til at se, hvor der er behov for mere vejledning af fiskerne, så de får hjælp til at overholde reglerne. Fx synes der at være behov for mere vejledning i forhold til at fiskeskipperne får sendt de korrekte meldinger til NaturErhvervstyrelsen.
”Vi gør alt, hvad vi kan for at sikre, at fiskerne kender reglerne og har mulighed for at overholde dem. Så det er klart, vi kigger nærmere på, hvad vi kan gøre for at hjælpe, når vi ser et område med en stigning af overtrædelser,” siger Mik Jensen.
Fiskerikontrollørerne fra NaturErhvervstyrelsen kontrollerede i 2014 i alt mere end 3.000 landinger i danske havne og knapt 800 fiskerfartøjer blev kontrolleret til søs.
Færre lyst- og fritidsfiskere brød reglerne
NaturErhvervstyrelsen konstaterede i 2014 11 procent færre overtrædelser begået af lyst- og fritidsfiskere end året inden. Og det på trods af, at der er 2014 blev gennemført flere kontroller og kontrolleret flere fiskeredskaber end i 2013. Kontrollørerne tog i alt 2.400 redskaber i bevaring – langt størstedelen fordi, der ikke var identifikationsoplysninger på dem.
”Det er trist, at der er så mange, der ikke sætter navn på deres redskaber. Det er vigtigt, at fiskerikontrollørerne kan se, hvem redskaberne tilhører, og om ejeren har købt fisketegn, og derfor har lov til at fiske,” siger Mik Jensen NaturErhvervstyrelsen.
Læs Rapporten Fiskerikontrol 2014 her.