Én af verdens største kødædere er for første gang fanget i Danmark, nærmere bestemt i Nordsøen ud for Thyborøn, skriver TVMidtVest om trawleren L 153 »Malle’s« fantastiske fangst af en 2 meter lang seksgællet haj.
Ombord på trawleren var også fisker Tobias Konnerup, der til avisen oplyser at man godt kunne se der lå noget stort i trawlet, hvor der normalt kun er torsk og rødspætter i, men denne gang blev historisk, da det er den første seksgællet haj nogensinde der er fanget i dansk farvand.
Et fangst der også har fået Statens Naturhistoriske Museums Henrik Carl til tasterne, hvor han understrege sin glæde over fangsten og dokumentationen for, at én af verdens største kødædende hajer er fanget i vores farvand.
Inden hajen igen blev forenet med sit rette element, blev den fotograferet og efterfølgende har Tobias Konnerup haft kontakt med videnskabelig medarbejder ved Statens Naturhistoriske Museum Henrik Carl, for at få svar på om hvad det egentlig var for en haj der var gået i trawlet.
Svaret herfra kom hurtigt, for det var nemt at se man havde med en seksgællet haj at gøre og at det normalt ikke var en haj-art der færdes i de danske farvande. Hajen her vejede mellem 120 til 150 kilo og var ca. to meter lang. Men det er blot en unge, der som fuldvoksen haj nemt kan veje seks gange mere, helt op til en tons og have en længde på mellem fem til seks meter.
Naturhistorisk Museum ved Københavns Universitet oplyser endvidere at der nu er 14 dokumenterede hajfangster i Danmark;
Pighaj, sildehaj, småplettet rødhaj, gråhaj, rævehaj, brugde, sorthaj, haveengel, grønlandshaj, trekanthaj, blåhaj, stjernehaj og ringhaj samt nu også med den seksgællet haj.
Den seksgællede haj er ikke farlig for mennesker, oplyser Henrik Carl videre og han fortæller at der fortsat findes mange der ikke er klar over at vi har hajer i dansk farvand. Han trøster dog med, at man ikke skal være bange for og frygte et møde med denne haj, for selvom den nemt kan bide en sæl midt over, så lever de på dybt vand og kommer derfor sjældent kystnært, så officielt bliver den ikke regnet som værende farlige for mennesker.
Ifølge Naturhistorisk medarbejder Henrik Carl findes der på verdensplan kun en håndfuld af de seksgællede hajarter og netop den seksgællede haj regnes for at være næsten truet og dermed fredet.