Et udslag af den verserende Corona-pandemi, der har ramt alle fiskerier i Europa, har nu fået flere lande til at beskytte deres egne fiskere. Sidst er det den skotske fiskeindustri der er blevet ramt med boykot af den franske »køb lokalt bevægelse«.
Det har fået den skotske Scottish White Fish Association, med COE Mike Park i spidsen, til at opfordre de franske fiskere fra Bretagne området, til at indstille kampagnen mod de skotske fisk. »Desværre er det den lille eksport af kulmule og havkat, som vi har formået at opretholde under krisen, der er blevet forstyrret af protester fra de franske fiskere fra Bretagne, der har lykkedes med at overtale nogle lokale detailhandlere til at boykotte vores fisk,« påpeger Mike Park overfor pressen. Han ser hellere, at der i stedet samarbejdes end der indføres handelsbegrænsninger med lokale boykot af andre landes fisk.
Som svar på dette, understreger en talsmand for Frankrigs ambassade i Storbritannien, overfor den stedlige presse, at det franske marked ikke er lukket for britiske fisk og skaldyr. Samtidig benægter han kendskabet til hvorvidt franske detailhandlere har boykottet handel med skotske fisk, på foranledning af de franske fiskere. I stedet ønsker den franske ambassadør, at man beroligere markederne, så tingene hurtigst kan blive så normaliserede som overhovedet muligt i denne krisetid.
Mike Park fortæller videre, at skotsk fiskeri er dobbelt ramt, først med sammenbruddet af de traditionelt store markeder i Sydeuropa med et efterfølgende kraftigt fald i efterspørgslen, hvilket ikke er blevet bedre med det lokale boykot af skotske fisk. »Det er ubetinget den hårdeste periode vi gennemlever lige nu,« understreger den skotske organisationsleder. »Hver økonomi verden over forsøger at booste økonomien for at undgå et fuldstændigt sammenbrud. Alligevel mener nogle franske detailhandlere, at det er acceptabelt at boykotte de skotske produkter med det resultat, at priserne på skotsk fisk er faldet drastisk.« Hvilket Mike Park mener er fuldstændigt latterligt.« Han syntes derimod at man skal være bestemt og resolut i forsvaret af ens interesser, mens et samarbejde på tværs gerne skulle få fornuften til at herske igen.
Både skippere og besætning ombord på de skotske både ønsker desperat at vende tilbage til normalen, selvom de erkender, at dette nok ikke vil ske hurtigt og nemt. Især salget af jomfruhummer, der traditionelt ligger i den dyre ende af prisskalaen, vil nok opleve at salget nærmest er op ad bakke, indtil de europæiske restauranter og Caféer igen er oppe at køre normalt efter Corona-krisen.
Lige nu har begrænsningerne, som regeringer på hele kontinentet har pålagt brancherne på grund af COVID-19-pandemien, udslettet den skotske flådes traditionelle store markeder, og der hersker nu en nærmest uhyggelig og unaturlig stilhed og ro i de skotske havne.
Den skotske regering er trådt ind med en hjælpepakke til skaldyrsbranchen, men har desværre været langsom med at blive enige om en støtte-pakke til hvidfisk-fartøjerne også, forklarer Park.
Desuden påpegede Mike Park også, at mere end 120 ikke-britiske skibe har fisket i farvandet nord for Skotland, mens den skotske flåde har ligget til kajs. Hvilket helt absurd har betydet, at meget af den fisk der følgende er landet i Frankrig, faktisk stammer fra de skotske farvande. Specielt dét understreger han, har haft afgørende betydning for, at man nu opfordre til fuld kontrol med Storbritanniens farvande i de igangværende Brexit-forhandlinger.