Et gammelt stenrev, på en position 12 kilometer nordøst for Læsø, fik i 2008 lagt ekstra 100.000 tons sten ud og har siden udviklet sig til en bragende succes, med otte gange mere biomasse pr. kvadratmeter end tidligere.
Begrundelsen fra EU’s side, for at udnævne det store stenrev ved Læsø, som et eksemplarisk naturgenopretningsprojekt, er blandt andet at fiskearter som torsk, kulmule og sej er tredoblet på bare fire år og mangfoldigheden af planter er overraskende stor. Blandt andet har Søanemoner og trådformede polypdyr i sprækkerne mellem stenene samt forskellige læbefisk, som savgylt, småmundet gylte og havkarusse også fået fast standplads på revet. Arter man ikke tidligere så på det gamle ødelagte stenrev ifølge Naturstyrelsen.
Naturstyrelsen samarbejdede i sin tid med DTU Aqua og Aarhus Universitet omkring initiativet til ’BlueReef’, som med Læsø projektet skulle forsøge at få bragt det 7 ha store stenrev Trindel og de omkring liggende 6 ha eksisterende stenrev ved Læsø Trindel, tilbage til sit oprindelige udseende, med huledannende rev på lavt vand og gode opvækstbetingelser for planter, fisk og dyreliv.
Selvom projektet er en stor succes, fortæller Josianne Støttrup fra DTU Aqua, at man under hele genopretningen har haft fokus på de negative konsekvenser, der kan være forbundet med at bygge store rev. Det kan være revet ændre de lokale strømforhold, hvilket kan få utilsigtet konsekvenser andre stedet i området. Derfor har DTU Aqua i forbindelse med projektet fået lavet et ”Code of conduct”, som er en beskrivelse af forhold ved revet, man skal være ekstra opmærksomme på. Man taler ifølge seniorforskeren derfor kun om genetablering af revet og ikke om et byggeri af et helt nyt rev. Samtidig, er der i området sørget for ordentlig afmærkning med bøjer omkring revet, så sejlere ikke bliver overraskede af det lave stenrev ud for Læsø.