Stenbideren, en lille fisk der er kendt for sine eftertragtede let orangerøde farvede rogn, står over for en alvorlig krise i de danske farvande. Fangsterne i 2024 har nået en historisk lavpunkt, hvilket har fået flere organisationer til at kræve øjeblikkelig handling fra fødevareminister Jacob Jensen (V) side.
Opfordringen fremsættes i en pressemeddelelse, udsendt af Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden der i meddelelsen sammen appellerer til ministeren om at indføre et totalt fiskeriforbud for arten.
Alarmklokker fra forskerne
DTU Aqua har gentagne gange advaret om, at stenbiderbestanden er kritisk truet. Ifølge deres seneste analyse udgør årets fangst kun fem procent af gennemsnittet fra 2013 til 2022. DTU Aqua påpeger, at stenbideren udviser store genetiske forskelle mellem bestande i forskellige danske farvande, hvilket betyder, at en bestand ikke kan erstattes af individer fra andre områder, hvis den udryddes.
DTU Aqua advarer også om, at bestanden kan blive kategoriseret som »Kritisk Truet« under IUCN’s rødliste, hvis ikke der gribes ind.
Tallene taler deres tydelige sprog
Fangstkvoten for 2024 blev sat til 24 tons, men reelt ligger bestanden så lavt, at selv en mindre kvote risikerer at true dens overlevelse. Til sammenligning var det normale niveau tidligere omkring 250 ton. Den dramatiske nedgang i fangster illustrerer, hvor presset bestanden er, og forskerne mener, at selv et begrænset fiskeri kan have katastrofale konsekvenser.
De påpeger, at et forbud mod stenbiderfiskeri ikke kun er nødvendigt for at beskytte arten, men også for at sikre biodiversiteten og økosystemernes balance i de danske farvande.
En opfordring til handling
Forskernes og organisationernes klare budskab er, at ministeren må handle nu for at beskytte stenbideren. Dette indebærer et fiskeriforbud og en langsigtet plan for at overvåge og genopbygge bestanden.
Hvis ikke der handles hurtigt, risikerer Danmark at miste en vigtig bestand, som ikke kan genetableres, og som er en del af vores maritime arv, lyder det.
Danmarks Fiskeriforening mener at der er behov for mere viden om stenbideren
Danmarks Fiskeriforening (DFPO) har tidligere taget afstand fra forslaget om at indføre et totalt forbud mod fiskeri efter stenbideren. Dengang sagde en biolog fra DFPO, at en såden regulering ville true det danske kystfiskeri og skabe store udfordringer for fiskerne her.
Fangsttal giver ikke hele billedet
Fiskeriforeningen påpegede, at DTU Aqua’s vurderinger primært baserer på landingsdata fra fiskerne, hvilket de ikke mener giver et helt og retvisende billede af stenbiderbestandens tilstand. Biolog fra DFPO forklarede, at flere faktorer påvirker fangstniveauet, herunder færre fartøjer, vejret og øget pres fra sæler, der skader fiskene i garnene.
»Man kan ikke bruge landingsdata som et udtryk for, hvordan bestanden har det,« forklarede biologen, der samtidig understregede, at der stadig fanges stenbidere, hvilket fiskehandlernes udbud af frisk stenbiderrogn bekræfter.
Færre fartøjer fisker efter stenbider
Antallet af fartøjer, der målrettet fisker stenbider, er faldet markant over de seneste år. I 2023 var kun 68 fartøjer aktive, sammenlignet med 160 i 2022 og hele 425 i 2014. DFPO fremhæver, at denne nedgang i indsatsen også forklarer faldet i fangsterne og ikke nødvendigvis indikerer en alvorlig reduktion i bestanden.
Danmarks Fiskeriforening delte allerede dengang bekymringen over de faldende fangster og understregede også vigtigheden af at sikre et bæredygtigt fiskeri. »Vi har brug for mere viden om stenbideren for at træffe oplyste beslutninger. Sidste år understregede DTU Aqua, at vi ikke har tilstrækkelig indsigt i bestandens tilstand. Dette skal ændres,«