Skaldyrsproducenten Venø Seafood på den idylliske ø Venø i Limfjorden, ser frem mod nye tiltag i deres forretning. Ud over østers og hummer vil de nu også tilbyde fjordrejer fra Limfjorden, som hidtil har været overset på markedet.
Direktør og iværksætter Kristian Borbjerggaard lægger vægt på kvaliteten af Limfjordens fjordrejer, som han mener er overlegen i forhold til andre rejer på markedet. Han planlægger at fange mellem 150 og 200 kilo fjordrejer om ugen, afhængigt af havets tilgængelighed.
Desuden har virksomheden iværksat et lille pilotprojekt, hvor de har etableret et produktions-køkken til forarbejdning af hummere og pilning af rejer. Ud over at sælge friske hele hummere vil de også introducere hummerkød på markedet.
Venø Seafood, grundlagt i 2017, har udvidet sit opdrætsanlæg flere gange og sidder nu på omkring 95% af salget af danske østers i Danmark.
Salget går også fremad for Venø Seafood. I 2023 solgte de 750.000 østers og 32 ton hummer, en stigning fra de 400.000 østers solgt i 2022. Dog har virksomheden oplevet et fald på bundlinjen på grund af investeringer i nye faciliteter, konsulenter og mere personale.
Direktør Borbjerggaard udtrykker et mål om at opnå en overskudsgrad på en halv million i 2026.
Tilbage i 2021 forventede Borbjerggaard at udvide sin kapacitet til at producere op til 1,4 millioner østers om året. Men i 2022 blev bestanden af limfjords-østers angrebet af en parasit, hvilket forsinkede Venø Seafoods planer om at høste østers iop til fire til fem år.
Direktøren understreger også betydningen af bæredygtighed og kvalitet i fiskeriet. Kundetilbøjeligheden til at vælge håndplukkede østers frem for skrabede østers er stigende på grund af kundernes større bevidsthed om fiskeriets indvirkning på miljøet.
Du kan læse hele artiklen på Fodevarewatch.dk her