Skaldyrscentret under DTU (Danmarks Tekniske Universitet) blev i sin tid indviet den 1. oktober 2021 og her halvanden år senere, har man nu åbnet endnu et spændende og banebrydende projekt på Mors.
Et nyt Klækkeri, der markerer et vigtigt skridt fremad indenfor forskning og udvikling af teknologier til avl, har potentialet til at revolutionere sektoren. En af klækkeriets vigtige opgaver er dog at undersøge, hvordan man kan få sygdomsfrie østers og en sund bestand af europæisk fladøsters tilbage i Limfjorden.
Projektet hedder Low Trophic Aquaculture: blue food for green transition (LTA BOOST). ’Lavtrofisk akvakultur’ (LTA) står for opdræt af arter, der ikke skal fodres, fordi de ekstraherer næring, mikroalger eller næringsstoffer, direkte fra havmiljøet.
»Lavtrofisk akvakultur er det nye sort, når vi snakker den grønne omstilling. Det er det, fordi tang og skaldyr både er sunde, og fordi opdræt har et positivt aftryk på miljø og klima. Vi kan ikke fortsætte som hidtil. Fødevareproduktionen har haft alt for stor belastning, forklarer projektleder på LTA BOOST Jens Kjerulf Petersen. LTA BOOST er medfinansieret af Innovationsfonden med en bevilling på 17,8 mio. kr.
DTU’s nye klækkeri på Mors er en state-of-the-art facilitet, der er designet til at imødekomme behovene i moderne avl og produktion. Klækkeriet er udstyret med avancerede teknologier og innovative systemer, der giver forskere og ingeniører mulighed for at kontrollere og optimere gennem avlsprocessen.
Klækkeriets bæredygtighedsaspekt er også værd at fremhæve. DTU har lagt stor vægt på at skabe miljøvenlige faciliteter, der minimerer ressourceforbrug og affaldsproduktion. Klækkeriet anvender avancerede systemer til genbrug af vand, energieffektive teknologier og bæredygtige produktionsmetoder. Dette viser DTU’s engagement i at finde innovative løsninger, der kan bidrage til at bevare miljøet og skabe en mere bæredygtig fremtid.
Et andet vigtigt aspekt af DTU’s klækkeri er dets potentiale for at styrke samarbejdet mellem forskellige sektorer. Klækkeriet kan fungere som et center for forskning, udvikling og industrielt samarbejde, hvor universitetsforskere, virksomheder og fiskere kan samarbejde om at udvikle og implementere nye teknologier og bæredygtige praksisser.