Mange vil nok mene, at hvis det er tilfældet, så har man overskredet bagatelgrænsen for hvad der er ret og rimeligt, men ikke desto mindre modtog en vestjysk fiskefabrik forleden en bøde på 22.500,00 kroner, for netop at have skudt 1000 gram fisk ved siden af.
Sammenholdt med de øvrige nyheder om overtrædelse af den danske lovgivning vi ellers læser om i aviserne og hører om i dagspressen, så som en betroet medarbejder i Socialstyrelsen der svindlede for 117 mio. kroner eller sagen om en ansat i skattestyrelsen hvis fuskerier med udbytteskat, gav en fængselsdom på fem år for korruption, så syntes en kommafejl at være skudt helt ud af proportioner og forseelsen ligger afgjort under bagatel-grænsen.
Men loven skal følges og man kan så her diskuterer, om ikke det er på tide at justerer lidt på disse love, som nærmest overimplementerer reglerne og skyder dermed helt ved siden af, både hvad angår forseelsens karakter og ikke mindst bødens størrelse.
Proportionelt svarer det til, at en privat person, som overtræder hastigheden og kører 62 km i timen, hvor man maximalt må køre 50 kilometer i bymæssigt, ville få en bøde 15 gange større end i dag, hvor den ligger på 1.500 kroner – dvs. 22.500,00 kroner.
Forskellen er til at få øje på, men rimeligheden i det nok lidt sværere. For foden på speederen kan løftes, hvorimod det forholder sig helt anderledes vanskeligt, når tonsvis af fileter skal mærkes op og opkøberene skal udstyre fiskene med helt nøjagtige oplysninger om fangststed og med hvilke redskaber de er fanget med m.m. Noget som salgschef Henrik Nielsen fra Vestfisk i Hvide Sande overfor Dagbladet Ringkøbing Skjern udtaler, »Der kan være stor forskel på, hvor meget en filet vejer, når den er skåret af fisken. Det afhænger blandt andet af hvornår i sæsonen den er fanget,« siger salgschefen videre til avisen, men påpeger samtidig, at han er ret sikker på, at forbrugeren oftest er ret ligeglade med, om fisken er fanget i fangstområde FAO 27A eller FAO 27B, som ligger ved siden af hinanden. Forbrugeren vil bare vide, om fisken er fanget i Nordsøen, Østersøen eller i Norge,« kommer det tørt fra Henrik Nielsen.
Men forskellen kan få store konsekvenser for Vestfisk, men også for de mange mindre fiske-fartøjer som i dag levere mindre mængder fisk til auktionen, som Vestfisk køber fra.
Små mængder fisk, skal alle registreres efter reglerne og Vestfisk kan istedet for at købe fra mange mindre fartøjer, helt undgå fejlmærkning af fisk, ved at købe fiskene fra en eller højst to fiskere der har landet større mængder. For som Henrik Nielsen siger til avisen, »hvis vi skal være så detaljerede for hvert eneste parti fisk, vi køber, kan konsekvensen for os let blive, at vi må nøjes med at købe de store partier. Det vil gå ud over den lille kystfisker, der kommer i land med 20 kilo af én art.«
Den foreløbige konsekvens af denne marginalt mindre fejl i områdeopgørelsen er, at Vestfisk i Hvide Sande har meldt sig ind i foreningen Danish Seafood Association, for fremadrettet at få hjælp til disse administrativt tunge sager. »Selvom fødevarekontrollen blot gør deres arbejde, bør disse registreringer gøres langt mere enkle, så fejl af denne karakter i fremtiden helt bliver elimineret og kan undgås,« slutter Henrik Nielsen fra Vestfisk overfor avisen.