Sensationelt fund på bunden af Øresund

Sensationelt fund på bunden af Øresund

Garnfisker Søren Jacobsen kunne efter en tur på Øresund, med garnbåden »Regina« af Helsingør, lande en usædvanlig stor og sjælden kammusling. En kammusling der kun få gange tidligere er observeret i Øresund.

Den 15 centimeter store musling af arten »Pecten maximus«, befinder sig nu på Øresundsakvariet, hvor Museumschef Peder Jeppesen efter en opringning fra fisker Søren Jacobsen, ikke rigtigt kunne tro på oplysningen og egentligt troede at Øresunds-fiskeren lavede lidt sjov med ham. »Men da jeg så den første gang, var jeg overraskede, for normalt finder vi kun denne art musling dybt inde i de svenske og norske fjorde og på grus og sandbunds-fladerne i det nordlige Kattegat. Vi har kun sjældent observeret denne store art kammusling i Øresund,« siger han i en pressemeddelelse

Peder Jeppesen fortæller videre, at lige nu er folk fra Øresundsakvariet igang med at finde ud af hvad og hvor meget den 15 cm store kammusling skal have at spise. Ligeledes forklarer han, at positionen hvor kammuslingen er fanget, holdes hemmelig. For som han understreger, »Vi håber at få dykkere ned i området og hvis vi er lidt heldige, finder vi måske en lille koloni af denne sjældne kammusling.

Øresundsakvariet oplyser at Kammuslingen »Pecten maximus« kan blive op til 17 cm stor. Den lever normalt på 15-35 meter hvor den ligger nedgravet i grovkornet sandbund med den flade side opad. Den øverste skal ligger dækket af et tyndt lag sand med skalåbningen vendt mod den dominerende strømretning hvor den filtrerer vandet for både levende og dødt organisk materiale. Muslingen er, når den er åben og filtrerende, meget smuk med tre rækker af tentakler og 30-40 øjne som tydelig ses som små »perler«. Den store kammusling, er som den mindre Alm. kammusling, i stand til at svømme og bliver på svensk kaldt »Pilgrimsmusling«. Hvis den bliver angrebet af en søstjerne eller fører man en hånd hen over den reagerer de talrige øjne på skyggen og sender impulser til lukkemusklen og muslingen svømmer væk helt op til flere meter hen over bunden. Stor kammusling er en delikat spise og det er lukkemusklen som man spiser. 

Ekstrabladet har i deres nyheder en video omkring kammuslingen. Den kan ses eller genses her.