Efter retssagen mod selskabet Hjarnø Havbrug ved Snaptun i Horsens Fjord og ejeren Anders Østergaard Pedersen har været udsat siden marts måned i år, for at få styr på bevismaterialet, kunne Retten i Horsens onsdag konstatere, at politiet fortsat ikke kan finde de forsvundne 77 ringbind. Derfor skal Landsretten nu afgøre sagens videre forløb.
Det skriver Horsens Folkeblad.
Der er tale om en domsmandssag, der ifølge anklageskriftet skal afgøre om den tiltalte gennem en årrække har forbrudt sig mod både straffeloven og miljøbeskyttelsesloven for økonomisk vindings skyld.
Anklagemyndigheden kræver havbrugsejeren i fængsel og konfiskation af 191 mill. kr., som anklageren mener, Anders Østergaard Pedersen har tjent uretmæssigt ved at indgive 31 falske indberetninger om produktion af fisk i havburerne. Hvorved Hjarnø Havbrug skulle have forurenet langt mere end det tilladte. Selv mener den hovedanklagede, at han er uskyldig, fordi den ulovlige udledning af kvælstof og fosfor er blevet fjernet af muslinger. (Hjarnø deltog et et kombi-forsøgsprojekt med muslinger i midt ti’erne, hvor projektet skulle udvikle driftsmetoder som sikrer, at udledningerne af N (kvælstof) fra havbrug kunne genanvendes til foderproduktion på en økonomisk og miljømæssig bæredygtig måde, så væksten i havbrugsproduktionen optimeres og ikke medførte stigende miljøbelastning.)
Men ved fredagens retsmøde, havde anklagerne i stedet for de originale dokumenter fra de forsvundne ringbind, taget en række kopierede dokumenter med fra det selvsamme omfattende materiale – men original materialet manglede, for disse ringbind, der har været i politiets varetægt, er sporløst forsvundet. Men det fik forsvarerne til at protestere voldsomt, og kræve at intet kopieret materiale fra disse ringbind, måtte bruges i den fortsatte sag. Det mente Domsmandsretten dog ikke var noget problem, hvorefter forsvarene øjeblikketligt ankede sagen til Landsretten. Hvor de samtidig krævede opsættende virkning, hvilket betyder, at indholdet af de forsvundne ringbind ikke kan bruges, før Landsretten er kommet med en afgørelse.
På den baggrund er den kommende retsag annulleret og det forventes at sagen først kan komme for igen sidst i september måned.
- Straffelovens paragraf 196 – der kan give fængsel på op til seks år.
- Miljøbeskyttelseslovens paragraf 110
- Straffelovens paragraf 175
- Ligeledes er der givet forkerte og vildledende oplysninger om udsatte fisk i havbrug – at man i årene 2015 til 2017 udsatte 29.000 sølvlaks, men at der istedet blev udsat ca. 373.000 sølvlaks.
- At tiltalte har handlet »systematisk, organiseret og med henblik på at opnå økonomisk vinding, til egen fordel og i strid med miljøbeskyttelsesloven«.
- Anklageren går efter en udbyttekonfiskation på 191,6 mio. kr. samt en frakendelse af retten til at drive dambrugs — og havbrugsvirksomhed i et af retten fastsat tidsrum«.
- Havbruget anklages ligeledes for i årevis, at have givet urigtige oplysninger til Hedensted Kommune, Miljøstyrelsen og Fiskeristyrelsen om udsætningsfisk, produktion, foderforbrug og udledte næringsstoffer