DTU Aqua har siden 2002 samarbejdet med fritidsfiskere for at registrere fangsterne langs de danske kyster og fjorde i det, der kaldes Nøglefiskerprojektet. Formålet er at indsamle information om forekomsten af fisk i de kystnære områder samt undersøge eventuelle ændringer i fiskeforekomsterne og årsagerne til disse ændringer.
Projektet med fangstregistreringer begyndte som et pilotprojekt i 2002. Baggrunden var, at danske fritidsfiskere oplevede en nedgang i fangsterne i de kystnære farvande, men der manglede dokumentation. Efter pilotfasen blev registreringen af fangsterne fortsat i det etablerede Nøglefiskerprojekt fra 2005. Med de mange indsamlede data kan DTU Aqua nu følge udviklingen i de forskellige kystnære fiskebestande og sammenligne på tværs af sæsoner, år og områder.
Projektet startede med omkring 30 tilmeldte fritidsfiskere i perioden 2005-2007 og har siden haft omkring 90 nøglefiskere tilmeldt i de senere år. Projektet er planlagt til at fortsætte indtil 2021. Det repræsenterer den største og mest langvarige indsats for at dokumentere og registrere fangster i garn og ruser langs de danske kyster.
I Nøglefiskerprojektet registrerer medlemmer af Dansk Amatørfiskerforening og Danmarks Fritidsfiskerforbund, hvad de fanger, hvor og hvornår, og sender oplysningerne til DTU Aqua. For at sikre sammenlignelige resultater fisker nøglefiskerne med ens redskaber (tre garn og/eller tre ruser), som de låner af DTU Aqua. Der er også udlagt en temperatur-logger, der måler vandtemperaturen omkring fiskeredskabet. Data fra temperaturloggeren skal blandt andet give indsigt i vandtemperaturens påvirkning af fiskens udbredelse. Fiskeriet foregår på de samme positioner gennem hele forsøgsperioden, valgt af fiskerne i samarbejde med DTU Aqua.
Resultaterne fra fangstregistreringerne er løbende blevet præsenteret i forskellige rapporter, opdelt efter perioder fra 2002 til 2022. For at lette indsamlingen og sikringen af data har DTU Aqua sammen med Anchor Lab oprettet en database, KFish. Her kan nøglefiskerne indtaste deres data online i stedet for at indsende papirskemaer. I KFish kan den enkelte fisker se egne data, en “top 6-liste” over de mest aktive nøglefiskere for de seneste tre år samt de fire mest fangede arter tilbage til 2005.
Der er en løbende udskiftning af nøglefiskere, og der mangler til tider frivillige fiskere, der vil registrere deres fangster. Som nøglefisker får man udleveret tre garn og/eller tre ruser, udover egne redskaber. Registreringen omfatter kun fangster med de standardiserede redskaber fra DTU Aqua. Alle fangster skrives ned på skemaer, der udleveres af DTU Aqua. Det er et omfattende arbejde, men samtidig er man med til at dokumentere udviklingen i fiskeforekomster langs de danske kyster. Hvis man ønsker at blive nøglefisker, kan man skrive til nfisk@aqua.dtu.dk. Det kræver medlemskab af enten Dansk Amatørfiskerforening eller Dansk Fritidsfiskerforbund.