Fiskere i Esbjerg, der fanger hesterejer langs vestkysten, er bekymrede over, om de strømførende kabler fra havvindmølle-parkerne kan påvirke rejebestanden. Selvom de har fået tilladelse til at fiske i områder tæt på kablerne, mistænker de, at de elektromagnetiske felter fra kablerne har en negativ effekt på rejerne.
Rejefiskeren Søren Timmerby, er én af fiskerne, der overfor Fiskeritidende.dk fortæller at han har bemærket faldende fangster over de seneste år og at han har en stærk mistanke om, at kablerne fra vindmøllerne påvirker rejerne og deres leveområder.
Fiskeritidende.dk har talt med flere fiskere i Esbjerg, der deler hans bekymring og som ligeledes oplever, at bestanden af hesterejer er blevet mindre, siden de første vindmølleparker i sin tid blev opført.
De første ændringer begyndte, ifølge fiskerne, efter opførelsen af Horns Rev-vindmølleparken i 1995. Siden da ha
Mangel på dokumentation
Selvom fiskerne er overbeviste om en sammenhæng, mangler der konkret forskning, der kan bevise, hvordan kablerne påvirker rejerne. Søren Timmerby understreger, at der er meget lidt viden om rejernes adfærd og hvordan de reagerer på elektromagnetiske felter. Der er foretaget undersøgelser af andre arter som hummer og torsk, men ikke af hesterejer.
Udover kablernes potentielle indvirkning kæmper fiskerne også med stigende brændstofpriser og en presset økonomi. Faldende rejefangster betyder, at de bruger længere tid på havet, hvilket gør deres arbejde mindre rentabelt. Fremtiden for deres erhverv ser derfor usikker ud, især med udsigten til flere havvindmølleparker.
Professor bekræfter usikkerhed
Mikael van Deurs, professor ved DTU Aqua, bekræfter overfor Fiskeritidende.dk, at der er for lidt forskning til at fastslå, om hesterejer bliver påvirket af kablerne fra havvindmølleparker. Han forklarer, at dyr i havet muligvis kan registrere elektromagnetiske felter, men hvordan de præcis reagerer på dem, ved man ikke nok om. Han understreger, at der mangler forskning, især når det kommer til krebsdyr som hesterejer.
En rapport fra DTU fra 2022 viser, at der er begrænset viden om elektromagnetismens effekt på krebsdyr, men laboratorieforsøg har vist, at krebsdyr kan registrere felterne. Der er dog ingen beviser for, at det har alvorlige konsekvenser for deres adfærd i det åbne hav.
Fiskerne håber på mere forskning og en dialog med myndighederne om, hvordan man kan sikre både bæredygtigt fiskeri og udbygning af havvindmølleparkerne, siger de til Fiskeritidende.dk til sidst.