Sejlersæsonen er for alvor ved at gå i gang. Det betyder, at vi kan frygte at se en række drukneulykker i løbet af de næste måneder. Specielt de indre danske farvande har i de seneste år krævet ofre.
I det næste halvår stiger frekvensen af drukneulykker til søs. Men mange af drukneulykkerne kan undgås, hvis lystsejlerne og fritidsfiskerne bruger redningsvest.
”Statistikken viser, at 9 ud af 10 personer, der drukner til søs, ikke bar redningsvest. Det bør klart give stof til eftertanke”, fortæller Sten Emborg, leder af Søsportens Sikkerhedsråd, der sammen med Søværnets Operative Kommando og TrygFonden står bag kampagnen “Brug Vesten”. Kampagnen skal få flere sejlere og fiskere til at bruge vesten til søs.
Ulykken sker, når vi mindst venter den
Fokusgruppeinterviews med en række lystsejlere viser, at en række fordomme og myter kan være grund til, at nogle lystsejlere ikke bruger vesten.z88;
”Mange tror fx kun, at sejlere drukner i rigtig hårdt vejr, eller når der sejles langt fra land. Men sådan er virkeligheden ikke. Langt de fleste ulykker sker faktisk i forholdsvis roligt vejr og tæt på kysten. Og måske derfor er folk i de situationer mindre årvågne og bruger ikke redningsvest, fordi de har en overbevisning om, at ulykken ikke vil ramme dem. Men statistikken viser noget andet”, fortæller Sten Emborg.z88;
- Myte 1: De fleste drukner i meget hårdt vejr!
- Fakta: Langt de fleste drukner i vejr, hvor det kun blæser op til 8 m/s.
- Myte 2: Det er kun nybegyndere, der drukner!
- Fakta: Det er oftest ældre og rutinerede sejlere, der drukner.
- Myte 3: Ingen drukner, når man sejler nogenlunde tæt på land!
- Fakta: Langt størstedelen drukner under sejlads tæt på land.
- Myte 4: Redningsvesten er orange, stor og klodset, og den begrænser totalt bevægelsesfriheden!
- Fakta: I dag vejer en redningsvest under 800 g., er selvoppustelig og fylder næsten ingenting.
- Myte 5: En selvoppustelig redningsvest puster sig alligevel ikke op, når der er brug for det!
- Fakta: Hvis der udføres en selvtest af vesten én gang om året, så vil den virke, når den skal.
- Myte 6: Folk drukner kun i vintermånederne, når vandet er koldt!
- Fakta: Faktisk drukner de fleste i sommerhalvåret, selvom vandet på det tidspunkt er varmere og på den årstid hjælper vesten allermest.