Rådet har vedtaget en forordning om ajourføring af EU’s fiskerirettigheder for 2022 for at indarbejde den aftale, der blev indgået med UK i december 2021.
Forordningen fastsætter de endelige samlede tilladte fangstmængder (TAC’er) og kvoter for medlemsstaterne i Atlanterhavet og Nordsøen og tager hensyn til fiskebestande, der er omfattet af bilaterale konsultationer.
Ændringerne af det foregående års TAC’er blev aftalt med UK i overensstemmelse med den videnskabelige rådgivning og omfatter:
- en nedsættelse på 53 % for sperling i Nordsøen
- en nedsættelse på 62 % for brisling i Den Engelske Kanal fra 1. januar til 30. juni
- en forhøjelse på 70 % for rødspætte i farvandene omkring det sydlige Irland (afsnit 7h, 7j og 7k)
- en forhøjelse på 92 % for hvilling i farvandene vest for Skotland (afsnit 6a)
- en forhøjelse på 50 % i bifangsten for dybvandsrejer i Nordsøen for at undgå en choke-situation.
Desuden fastsætter forordningen fiskerimuligheder for ansjos i Biscayabugten. Den endelige TAC på 33 000 ton fordeles mellem Spanien (29 700 ton) og Frankrig (3 300 ton). Ajourføringen omfatter også fiskerimulighederne for tobis i Nordsøen (afsnit 2a, 3 og 4), som blev fastsat efter konsultationer med Storbritannien. På grundlag af ICES’ rådgivning vil den kvote, der tildeles EU for 2022, være på 86 303 ton.
Endelig er den midlertidige EU-kvote for torsk ved Spitsbergen (Svalbard) på 4 500 ton blevet forlænget indtil udgangen af april. Dette skal sikre, at fiskeri efter denne bestand kan fortsætte i afventning af en fælles forståelse med Norge for hele 2022.
Fastsættelse af de endelige TAC’er og kvoter for 2022
Forordningen er det sidste skridt i den årlige proces for fastsættelse af fiskerimuligheder i EU-farvande og andre farvande. Den følger efter den politiske enighed om TAC’er og kvoter, der blev opnået i Rådet (landbrug og fiskeri) 14. december 2021, og som blev gennemført ved forordning (EU) 2022/109. Da konsultationerne med UK først blev afsluttet 21. december, blev der i den indledende aftale fastsat foreløbige TAC’er og kvoter for relevante bestande under delt forvaltning. Den aktuelle forordning ændrer forordning (EU) 2022/109 for at tage hensyn til den aftale, der er indgået med UK.
Baggrund
Efter UK’s udtræden af EU betragtes fiskebestande, der forvaltes i fællesskab af EU og UK, som fælles ressourcer i henhold til folkeretten. I handels- og samarbejdsaftalen mellem de to parter fastsættes de betingelser, hvorpå EU og UK kan fastsætte deres respektive fiskerirettigheder i Atlanterhavet og Nordsøen.
I henhold til handels- og samarbejdsaftalen er begge parter enige om at afholde årlige drøftelser med henblik på at fastsætte TAC’er og kvoter for det følgende år. Konsultationerne ledes af Kommissionen og tager hensyn til en række faktorer, herunder:
Internationale forpligtelser
Det anbefalede maksimale bæredygtige udbytte (MSY) for hver art for at sikre fiskeriets langsigtede bæredygtighed i overensstemmelse med den fælles fiskeripolitik
den bedste foreliggende videnskabelige rådgivning med en forsigtighedstilgang, hvis en sådan rådgivning ikke foreligger
behovet for at beskytte fiskernes levebrød
Rådet udstikker politiske retningslinjer til Kommissionen under hele konsultationsprocessen og godkender den endelige aftale.
Næste skridt
Forordningen offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende 1. april 2022 og har virkning med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2022.
- Rådets forordning om ændring af forordning (EU) 2022/109 om fastsættelse for 2022 af fiskerimuligheder for visse fiskebestande og grupper af fiskebestande gældende i EU-farvande og for EU-fiskerfartøjer i visse andre farvande
- Bilag til Rådets forordning
- Forvaltning af EU’s fiskebestande
- Fiskebestande, der deles mellem EU og Det Forenede Kongerige
- Rådet godkender fiskeriaftale mellem EU og UK