Det er Novo- og Gates fonde der med støtte til et stort forskningsprojekt, i fremtiden vil kunne omdanne Co2 til fødevarer
Forskere og virksomheder får skudt millioner i ryggen af Novo Nordisk Fonden og Bill and Melinda Gates Foundation til at udvikle løsninger, der kan danne og forme fremtiden for nye fødevarer.
Med disse millioner er forskere og virksomheder gået sammen om at lave protein med CO2 fra luften som ingrediens, skriver Børsen.dk.
Det er store og stærke kræfter der nu går sammen om at sikre verdens næste fødevarer, som både skal sikre fødevarekvalitet og frigive store områder landbrugsjord, ved at udvinde CO2 og omdanne til fødevarer.
Nyt Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center
Fondene har sammen øremærket op til 200 mio. kr. til konsortiet for en toårig periode. Dog vil det i fremtiden kræve større investeringer, og de første egentlige resultat vil først kunne ses om 20 til 25 år.
Alfred Spormann, der er stiftende direktør for Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center, siger i en kommentar, »Når vi ved, hvad der virker, og hvad der ikke gør, er næste skridt at producere pilotanlæg, der producerer betydelige mængder af proteiner, så vi får viden i, hvordan vi skalerer det her op, og hvordan vi kan lave nye fødevarer,« siger han.
Planen er at komme op med teknologier, der i større skala kan producere proteiner via fermentering, hvor CO2 forarbejdes og omdannes til eddike eller acetat. Det kan bruges til at fremstille proteiner og dermed give et reelt alternativt til animalsk protein.
Alfred Spormann forklarer videre, »Vi lever i en verden, hvor vi er nødt til at gentænke for at blive mere effektive og bæredygtige. Og dette er et nøgleprojekt i disse bestræbelser, fordi det vil frigive dyrebar jord, landbrugsjord, som kan bruges på en anden og mere bæredygtig måde,« siger direktør for
Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center.