Professor ved DTU i skaldyrsbiologi og økologi, Jens Peter Kjerulf Petersen, mener at kunne aflive påstande om, at muslingeopdræt skader livet i Skive Fjord, for bæredygtig muslingeopdræt renser Limfjorden bedre end forventet.
Men idéen møder uventet stor modstand og protesterne lokalt spærre for det blå erhvervseventyr og storskala-opdræt af muslinger. Et projekt der ellers kunne skabe mange arbejdspladser samt rense Limfjorden for Landbrugets kvælstofforurening og ikke mindst frembringe Co2-neutrale fødevare.
Modstanden er vilkårlig og usammenhængende, for alle vil jo gerne have en renere fjord og Co2 neutrale fødevare fornægter vi heller ikke, men en muslinge-farm. Hvorfor skal den lige ligge i Limfjorden og den kommer også nemt til at ligge i vejen for de rekreative fritidsaktiviteter på fjorden. Forurener sådan en muslinge-farm ikke helt utroligt meget, når det sættes op i et storskala-forsøg – Nej vi må nok hellere stemme imod, for vi kan ikke helt overskue konsekvenserne – trods beviser fra eksperterne på det modsatte. Nej..
Sektionsleder og professoren på DTU Aqua i Nykøbing Mors, med ekspertise indenfor vandmiljø og en forkærlighed for specielt muslinger, som han elsker overalt, har Jens Kjerulf Petersen meget svært ved at skjule sin frustration over den uforståelige og meget højrøstede modstand mod muslingeopdræt, han møder fra lokale. For han mener, at netop muslinger er lige nøjagtigt det som Limfjorden har brug for.
- Muslinger kan erstatte fiskemel til eksempelvis dyrefoder
- Muslinger er ekstremt klimavenlige
- Muslinger skal ikke fodres, men optager algeplankton
- Muslinger forurener ikke – de spiser forureningen
- Muslinger skal bare have en sten at sidde på
- Muslinger bortfiltrerer næringsstoffer
- Muslinger renser vandet for kvælstof og fosfor
- og meget meget mere
Fra ugennemsigtigt vand til gennemsigt
Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med ingeniørfirmaet WSP studeret vandmiljøet og bunden i Limfjorden, under muslingefarmen og konklusionen herfra lyder, at vandet ganske enkelt er blevet langt renere, faktisk så meget at sigtedybden er øget, nogle steder til over 2 meter.
Hver musling filtrerer mellem fem til syv liter vand i timen. Sammenligner man med en naturlig muslingebanke på havbunden, ligger der her mellem tre til fem kilo muslinger pr. kvadratmeter, mens der får de såkaldte »smart-farme af muslinger« er mellem fem til otte kg pr. kvadratmeter.
Muslingerne her i Limfjoden lever naturligt og kan spises af mennesker eller knuses til mel og efterfølgende bruges til dyrefoder. En muslinge »smart farm« er en række store, flydende plastikrør, som er fortøjet i vandoverfladen. De bærer et net, som muslingerne hægter sig fast på. Muslingerne her bliver hverken fodret eller medicineret. De lever af næringen fra de mikroorganismer i det vand, der strømmer forbi muslingefarmen. Og forventningerne er da også store for muslingefarmen i Limfjorden, hvor man regner med at kunne høste omkring 7.000 tons musliger, hvilket vil fjerne ca. 100 tons kvælstof og ca. 8 tons fosfor fra vandmiljøet i Limfjorden.
Miljøeffekter af muslingeopdræt ved projektleder WSP Maren lyngsgaard – se videoen herunder.