Uden på nogen måde, at drage dit virke og din styreform i Danmarks Naturfredningsforening i tvivl, som mange måske ville sidestille med andre præsidenter’s, som den russiske præsident Vladimir Putin’s eller næsten endnu værre den amerikanske præsident Donald Trump’s. Så virker DN som et teknokratisk folkestyre udadtil, men i praksis har det tilsyneladende en parallel til centraliserende systemer, hvor det overvejende kun er én der udtaler sig.
Det kan synes, at præsidenten leder sin forening med en stærk ideologisk overbevisning, hvor hendes tilgang til emner kan fremstå som polariseret, og hvor der i visse tilfælde kan opfattes en tendens til at forenkle komplekse problemstillinger til et »sort-hvidt narrativ«.
Sådan opfatter mange, fra det produktive Danmark DN, der ikke skyer midler til at opnå sine mål. Som nu sagen hvor DN i et debatindlæg selv nævner fiskeriforhandlingerne, hvis hovedformål er at genoprette vores hav-natur og fiskebestande. DN kræver her et stop for statsstøtte til ødelæggende bundtrawl !!
Men får fiskeriet statsstøtte?
NEJ – Dansk fiskeri modtager ikke en direkte »statsstøtte« i den forstand, at staten bare smider penge i erhvervet for at holde det kørende. Men fiskeriet har adgang til forskellige former for støtteordninger, især gennem EU’s Hav- og Fiskerifond (EHFAF), som også dækker andre europæiske fiskerinationer.
Her er et par eksempler på støtteordninger, som dansk fiskeri kan få del i:
- EU-støtte til bæredygtig udvikling. Midler fra EHFAF går bl.a. til modernisering af fartøjer, grøn omstilling, bedre arbejdsforhold og initiativer for at mindske miljøpåvirkningen.
- Fiskerikvotefonde. Der har tidligere været ordninger, hvor fiskere har kunnet få støtte til at ophugge ældre fiskefartøjer for at reducere fiskerikapaciteten og hjælpe med at tilpasse flåden til fiskebestandene.
- Kompensationsordninger. Når fiskeriet bliver påvirket af politiske beslutninger (som Brexit eller etablering af beskyttede havområder), kan der være kompensation for tabte kvoter eller adgang til nye fiskeriområder.
Men hvad med brændstof?
I debatten nævnes ofte, at dansk fiskeri får en form for »statsstøtte« i form af skattefritagelse for brændstofafgifter. Det er dog ikke en særordning for fiskeriet – det gælder også for andre erhverv, der opererer internationalt, såsom shipping og luftfart. Pointen er, at man ikke beskatter brændstof, der bruges uden for nationalt farvand.
Så får fiskeriet statsstøtte?
NEJ – Ikke i klassisk forstand. Men ligesom landbruget og andre erhverv har fiskeriet adgang til udviklingsmidler og kompensation, især via EU. Skattefritagelsen for brændstofafgifter kan ses som en indirekte fordel, men den er ikke unik for fiskeriet.
Det store spørgsmål er så, om DN og andre mener, at dansk fiskeri skal fratages denne fordel – selv om konkurrenterne i andre lande stadig har den. Hvis det sker, vil dansk fiskeri blive endnu mindre konkurrencedygtigt på verdensmarkedet.
Du kan læse hele artiklen fra Danmarks Naturfredningsforening DN: »Havets dybe krise kræver en markant omstilling af dansk fiskeri« , fra Altinget.dk debat.