Plastikmareridtet breder sig

Plastikmareridtet breder sig

Verden kæmper idag mod et plastikmareridt af hidtil usete dimensioner. Vi kæmper mod mikroplast, fra dæk-slid der skylles med overfladevandet fra vores veje videre ud i havmiljøet, malingspartikler, kosmetikrester, syntetisk tøjrester samt meget andet, hvor plastik på en eller anden måde indgår.

Men vi kæmper fortsat også mod det som øjet ikke har svært ved at se, en stadig stigende forurening fra lande, hvor vækstraterne igennem flere år har været høje og hvor gennemsnitsindkomsterne er stigende. Her løser man sine affaldsproblemer på mere eller mindre kreative måder og hvor man nærmest skal tro, at bare affaldet er ude af øje, så er det også ude af sindet.

Eklatant miljøsvineri

Videoen herunder giver et skræmmende billede af, at kampen nærmest er opstrøms, mod vinden og helt sikkert også op ad bakke, når man ser hvor lempfældigt og skødeløst man passer på sin natur og miljø, når en lastbil blot kan bakke til floden Huallaga i Peru og smide helt op til 34 tons plastikaffald i floden hver dag.

Alene her, hvor Huallaga floden, der har sit udspring i Andesbjergene i det centrale Peru, løber videre udi Marañón-floden, som igen er en biflod til Marañón der når Ucayali at danne Amazonfloden. Mere end 1100 kilometer løber affaldsstrømmen videre og ender til sidst i Atlanterhavet, hvor den spreder sig som en »gift« i verdenshavene, som en ulykke for livet i og omkring havene.

Mod tåber kæmper selv guder forgæves

Og det må man sige videoen giver et ganske godt billede af. Katastrofen sniger sig ind og flere forskere forudsiger, at der om få år vil være ét ton plastik, for hver tre tons fisk.

På et længere perspektiv, ser fremtiden endnu mere trist ud, her forudsiger amerikanske forskere fra University of Georgia, at hvis udviklingen fortsætte uhindret, som idag, vil dumpningerne stige til 156 millioner tons inden 2025 og endnu værre. I 2050 vil der være mere plastikaffald i verdenshavene, end der er fisk havene.

Dette burde være en øjenåbner for alle og især vores politikere, der gerne må tage aktion på dette snarest. Hellere igår end i dag.

Læs her nedenfor de øvrige artikler der er skrevet om det presserende emne:

Læs også »Affaldsmængden i vores farvande er dødbringende for fiskene«.

Læs også »Plastik i havet er også en trussel mod fiskeriet«

Læs også »Mikroplast hører ikke til i vores havmiljø«

Læs også »Mikroplast i naturen er menneskeskabt«.

Læs også »Fisk fyldes med plast polymer fra dækindustrien«.

Læs også »Rensningsanlæg sender millioner af små plaststykker ud i havet«.