EU-Kommissionen var allerede i 2010 opmærksomme på nødvendigheden af at overvåge perfluoralkylstoffer (herunder fluorende forbindelser) i fødevarer.
Det kan man læse i Kommissionens henstilling (2010/161/EU af 17. marts 2010), om overvågning af perfluoralkylstoffer i fødevarer. Læs den her
Derfor var PFAS-sammenkobling, mellem økologiske æg og fiskemel overraskende. Det var fra et studie foretaget af professor Kit Grandby DTU, hvor hun havde fundet PFAS i æggene (Forhøjet værdier, men ikke overskredet værdier) og hvor man efterfølgende er gået ud med advarsler om især børns indtagelse af økologiske æg, der ifølge ny anbefaling nu kun bør være 3 æg om ugen for børnene.
Det fik ægproducenterne til helt at droppe fiskemel i deres foderblandinger – hvilket er en helt forståeligt reaktion fra de økologiske ægproducenter, der havde fået resultatet af undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen, der fortalte at deres økologiske æg indeholdt PFAS-skadelige stoffer – Det er selvfølgelig chokerende. Så derfor er man da også øjeblikkeligt stoppet med salget, indtil der foreligger noget mere konkret viden på området – for der må ikke stilles spørgsmålstegn ved fødevare-sikkerheden.
Men linket mellem PFAS og fiskemel, fik alligevel flere fiskere til at få kaffen galt i halsen mandag morgen, da man i dagspressen kunne læse, at der var fundet samme profil i samensætningen af fluorstoffer i æggene, som i fiskemelet – for det kunne betyde, at hvis fiskemelet havde forhøjet PFAS, så var der stor sandsynlighed for at også fiskene havde det.
Men den seneste analyse af fisk for Fluorstoffer, viser at i 21 prøver, udtaget fra fisk’s muskelvæv, var 13 prøver positive med fluorstoffer, men langt mindre end grænseværdierne foreskiver. (Fastsat af DTU, på 4,33 µg/kg. Der blev ikke påvist indhold af øvrige perfluorerede stoffer over analysemetoden’s bestemmelsesgrænse, LOQ.)
Læs listen for de forskellige fiske-arter herunder:
Marine Ingredients Denmark (MID) og European Fishmeal har omgående reageret på denne seneste undersøgelse fra professor ved DTU Kit Granby. Organisationens direktør Anne Mette Bæk, siger til FiskerForum.dk, »Siden efteråret 2022 har vi foretaget analyser og på den baggrund ser vi ingen grund til bekymring, da vi i gennemsnit ligger mellem 2-3 μg/kg af de værdier. Værdier der fuldstændigt flugter de værdier Fødevarestyrelsen finder i hele fisk (våd vægt) i deres analyser, der er foretaget siden 2011.
MID samarbejder med myndigheder og forskere om at få et retvisende billede af PFAS-indholdet i fisk og fiskemel.
Men som Anne Mette Bæk MID selv påpeger, så finder organisationen det meget problematisk, at man i DTU’s undersøgelser ikke forholder sig til oprindelsen af det fiskemel, som man vurderer kan være en medvirkende årsag til PFAS-forureningen af økologiske æg. For man kan ikke fra DTU’s side sige hvorfra fiskemelet stammer, som er anvendt i foderblandingerne til de økologiske høns.
Istedet henviser Anne Mette Bæk (MID) til den nyeste undersøgelse fra det norske Havforskningsinstitut, hvor man i 2021 har udtaget 87 PFOS-prøver af opdrættet atlantisk laks. Her er der ikke fundet positive værdier for PFOS (eller andre såkaldt perfluorakylstoffer) i disse prøver. PFOS er slet ikke påvist. De norske prøver fra 2021 er de nyeste prøver for PFOS, der er taget i Norge. Og det skal nævnes, at Laks ellers har en høj indblanding af fiskemel i deres foder.
Det globale forbrug af fiskemel fordeler sig således, at ca. 87 procent går til foderblandinger i akvakultur samt fiskeopdræt og lidt over 1 procent bruges i dag til kyllinger / æg.
Samtidig fastslår Fødevarestyrelsen, at man ikke ser noget generelt problem i det marine miljø med PFAS og at man gerne vil samarbejde om en udredning, så de kan være mere specifikke i deres risikobetragtning og derved kan vejlede på baggrund af mere valide data.