Patenteret verdensnyhed kommer med på DanFish 2017

Patenteret verdensnyhed kommer med på DanFish 2017

Den danske producent MLD (Multi Level Door) ApS. fra Esbjerg, har siden foråret 2015 arbejdet på at udvikle en 100% trådløs styrbar trawlskovl med tilhørende kontrolsystem. Denne opfindelse kaldes MLD Trawl Steering System™, er nu patenteret og har siden november 2016 været testet ombord på den pelagiske færøske trawler Fagraberg, med stor succes.

Det er lykkedes MLD, at udvikle trawlskovlene således, at de er en integreret del af et avanceret kontrolsystem der muliggør, at man nu direkte fra styrhuset og fra skippers PC, kan styre trawlskovlene trådløst. Dvs, at han kan øge trawlets spil, højde og dybde samt placering trådløst.

Skovlene kan stilles til at være autonome, dvs, at skipper sætter dem på en bestemt dybde og der BLIVER de. Også når kursen ændres eller der faldes af. Dette er ellers meget vanskeligt at foretage når der fiskes på 20 til 30 meter vand. Men med autodybde, står skovlene dér hvor skipper giver information om, at de skal stå.

Dette er en helt unik opfindelse og den eneste af sin art i verden, da den fungerer helt og aldeles uden komplikationer. Endda helt ned til 2000 meters dybde.

Succesfuld test

Skipper Øssur Hentze fra den færøske trawler »Fagraberg«, fortæller selv om trawlskovlene og sine praktiske erfaringer med dem, fra det sidste halve år. »Det er de mest fantastiske skovle der findes på market i dag og de fås simpelthen ikke bedre,« fortæller en begejstret skipper ombord på »Fagraberg« om de nye MLD skovle. Og han fortsætter, »De er både nemme at arbejde med og de hænger rigtigt godt i galgen. Skovlene er desuden utroligt lette at sætte, da trækpunkterne sidder indenfor kanalerne,som gør dem langt nemmere at sætte og slæbe.«

Den færøske skipper fortæller videre, at den største forskel mellem de traditionelle pelagiske trawlskovle og MLD skovlene på markedet i dag er, at MLD trawlskovlene styres direkte og trådløst fra styrhuset. Det oplevede skipperen fordelen af på nærmeste hold, da de sidst fiskede efter blåhvilling. Her havde andre fartøjer vanskeligt og meget svært ved sætte trawlet rigtigt og især ramme der hvor de gerne ville, i den meget voldsomme og hårde strøm. Det var til gengæld ikke noget problem for »Fagraberg« med MLD skovlene. Her brugte skipper Hentze det trådløse flap-system, til at styre skovlene og trawlet, så de til enhver tid kunne placere trawlet som ønskede og med den spredning der var brug for.

Imponerende med AutoDepth

Skipperen fra Færøerne påpeger især en ting, som han er særligt imponeret over og det er muligheden for at bruge AutoDepth. »Vi kunne sætte skovlene på 20 meters dybde for at overfladefiske, og vi kunne, trods dette, vende præcis som vi ønskede, uden at skovlene gik op til overfladen eller forsvandt dybere ned. Skovlene blev bare ved den dybde jeg havde sat dem til. Der var total kontrol med skovlene – det var fantastisk,« slutter den erfarne skipper sin forklaring om trawlskovlene fra MLD.

Se videoen af de nye MLD trawlskovle her