Det politiske landskab på Christiansborg har taget en uventet drejning med Folketingsmedlem Mads Fugledes overgang fra Venstre til Danmarksdemokraterne. Fuglede begrundede dette skift med sin modstand mod en CO2-afgift på landbruget. Men ifølge både Venstres Søren Gade og en Venstre-borgmester er dette skifte et skud i foden.
Søren Gade, der ud over at være folketingsmedlem også fungerer som Folketingets formand, påpeger, at Fugledes beslutning potentielt kan vanskeliggøre regeringens evne til at forhandle en aftale på plads, som landbrugssektoren kan acceptere. Han noterer, at regeringen ikke længere besidder et indenrigspolitisk flertal, selv hvis løsgængeren Jon Stephensen medregnes.
»Et flertal gik tabt i går. Mads Fuglede siger, at han er bekymret for landbruget og CO2-afgiften. Og alligevel er han med til at sikre, at regeringen må søge andre steder hen for at opnå et flertal. Det er en underlig måde at hjælpe landbruget på,« udtaler Søren Gade til TV 2 News.
Danmarksdemokraterne og Mads Fuglede (DD) står klart imod en CO2-afgift på landbruget og vil ikke støtte den og Venstre kunne gøre det samme, da en kommende klimaafgift på landbruget ikke ifølge Regeringsgrundlaget for SVM-Regeringen, må koste arbejdspladser i erhvervet.
Men flere venstrefolk argumenterer for, at det er mere konstruktivt at deltage i forhandlingerne i et lokale, end at stå udenfor og råbe uden at få indflydelse.
Den politiske beslutning om CO2-afgiften på landbruget er under opsejling, da eksperter har præsenteret flere forslag til dens udformning. En model skal udvikles i den grønne Trepart, hvor en række organisationer og regeringen samles. Først derefter vil CO2-afgiften blive behandlet politisk.
Økonomiminister Stephanie Lose (V) og formanden for Den Grønne Trepart, Henrik Dam Kristensen (S) tager i disse dage imod parterne i Grøn trepart til opstartsmøde i Økonomiministeriet. Treparten skal mødes løbende over de næste måneder. Senest til juni ventes arbejdet afsluttet og hvor de forhåbentligt kommer i mål med klimaambitionerne for den grønne omstilling, samtidig med at man fortsat har et konkurrencedygtigt fødevareerhverv med gode danske arbejdspladser i hele landet.
Treparten består ud over regeringen af Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening. Herudover deltager Concito i treparten, som en særskilt videnspart. I møderne vil der også være deltagelse af skatteministeren, miljøministeren, klima-, energi- og forsyningsministeren samt ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri.
Mads Fugledes overgang til Danmarksdemokraterne har sendt chokbølger gennem Christiansborg og flere med ham har sikkert et dybtfølt ønske om, at CO2-afgiften lægges endeligt i graven, Tilsvarende sidder der sikkert flere vognmænd og fiskere, der på samme måde ønsker de planlagte afgifter på deres erhverv, samme vej. Hvem ved – måske er der et skred på vej.