Danmarks Fiskeriforening efterlyste i sommer en undersøgelse af havmiljøet, som følge af oplysningerne om Mærsk’s massive udledning af 80.000 liter skadelige kemikalier udi Nordsøen.
Miljøministeren Lea Wermelin er nu gået ind i sagen og hun forstår til fulde fiskernes bekymring. Derfor iværksætter hun nu en større undersøgelse af området i Nordsøen, der i perioden 2005 og 2017, har været udsat for en usædvanlig stor og meget massiv udledning af offshore-kemikalier fra Mærks’s side, hvilket muligvis kan være en del af forklaringen på, om fisk og naturen omkring har taget varrig skade af miljøforureningen.
Overfor Danmarks Radio understreger Miljøministeren, »Jeg forstår til fulde fiskernes bekymring, og det er derfor, vi sætter den her undersøgelse i gang,« siger Lea Wermelin til DR. Der med udmeldingen ønsker at komme til bunds i sagen om de mere end 80.000 tons skadelige kemikalier der er havnet i havet.
Den planlagte undersøgelse kan tage op til to år, og i første omgang bliver det staten, dig og mig, der skal betale for den. Det er Mærsk der er under anklage, men offshore-oliedelen af Mærsk, er siden blevet afhændet til det franske olieselskab Total
DR oplyser, at der har været tale om tre forskellige kemikalier, udledt til Nordsøen. Hvilket har medført at Mærsk Oils nye ejer, franske Total, indtil videre har fået bøder på i alt 500.000 kroner for udledning af over 100 ton kemikalier. I en tredje sag er det udledningen af det
I den tredje sag undersøger politiet udledning af 80.000 ton af kemikaliet Scavtreat. Scavtreat 7103 er en såkaldt H2S Scavenger er en giftig og korrosiv gas, som er farlig for mennesker og miljø.
Se eller gense udsendelsen »Havmiljø: Minister vil undersøge forurening i Nordsøen.«