En sjælden enighed mellem Iran, Saudi-Arabien og resten af Opec landene, om at skære i olieproduktionen, har sendt prisen på en tønde WTI olie op med 4,8 procent, så prisen pt. er 46,8 dollar.
Prisen for en tønde olie har været historisk lav, efter Iran igen er kommet tilbage på verdensmarkedet. Sammen med andre faktorer på marked har det skabt en overkapacitet, der i de forudgående år har presset prisen i nedadgående retning.
Tiderne med lave brændstofpriser kan med Opec-aftalen i Algier mellem Organsisationen af Olieeksporterende lande, være ovre i denne omgang. Specielt efter Saudi´s olieminister Khalid Al-Falih efter to år med »pump-at-will«, har ændret strategi. Den ændrede strategi har været nødvendig efter landets finanser nærmest har ligget i ruiner, efter et budgetunderskud der er det højest blandt verdens 20 førende økonomier, skriver nyhedsbureauet Blomberg.
Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, er enedes om at skære i produktionen og kun producere 32,5 millioner tønder olie om dagen. Det er et fald på 0,8 millioner tønder i forhold til august måned.
Glædeligt for den danske Nordsøolie
Opec-aftalen har fået en afsmittende virkning på den danske Nordsøolie, der lige nu handles til 48,4 dollar pr. tønde Brent-olie, svarende til en stigning på 5,3 procent.
Markedet har over de sidste par år set store prisfald på en tønde olie. Langt mere end 100 dollar og helt ned til lidt over 28 dollar, som den laveste pris her i starten af 2016.
Det hele kan ses som et resultat af, at Iran igen er begyndt at producere og Opec ikke har fundet enighed om at begrænse produktionen i samme periode, samtidig med at USA begyndte at producere store mængder naturgas og oveni hævede forbuddet mod at eksportere olie.