Olieudslip nordøst for Bornholm

Olieudslip nordøst for Bornholm

Fragtskibet »Makassar Highway« på 139 meter, der sejler under Panamanask flag, rev sig natten til søndag selv løs fra en grundstødning, mellem den svenske sydkyst og Gotland. Der er nu risiko for at olie lækket fra skibet, vil ramme kysten ud for de svenske byer Loftahammar og Valdemarsvik.

Det var kraftige vindstød i området der fik det grundstødte japanske skib flot. Det var på vej fra Tyske Cuxhaven til Södetalje i Sverige i mandags da det grundstødte. Ifølge en pressemeddelelse udsendt af den svenske kystredningstjeneste og redningschef Roger Gebauer, har man sat alt disponibelt mandskab ind i bekæmpelsen.

Det er stadig i disse timer uvist hvor meget olie der er lækket fra transportskibet, der i timerne inden grundstødningen, havde befundet sig på en forkert kurs, ifølge det svenske nyhedsmedie »Aftonbladet«. De skriver også at skibets overstyrmand netop er blevet løsladt efter endt afhøring. Overstyrmanden havde efterfølgende accepteret en bøde for hensynsløs førdsel på vandet, hvor han efter grundstødningen var blevet målt med en promille på 0,36 i blodet.

Fly er på vingerne og det store biltransportskib ligger nu for anker, mens fly i området danner sig et overblik over skadens omfang. Et er sikkert, redningschefen siger videre i interviewet med »Aftonbladet«, at man vil gøre alt for at forhindre olien i at nå kysten.

Kystredningstjenestens fartøjer har på nuværende allerede opsamlet mange tusinde liter olie op ad vandet.

Umiddelbart skulle der ikke være fare for Bornholm og de danske fiskere i dette område. Men strøm og vind er afgørende for hvor olieforureningen ender.

Kilde: Aftonbladet.se FiskerForum.dk