Project Greensand, der er støttet af den danske stat gennem Det Energiteknologiske Udviklings- og demonstrationsprogram EUDP, er klar til at lægge fra kaj i Esbjerg, efter en klargøring, inden opgaven med lagring af Co2 påbegyndes i Nordsøen.
Riggen skal som den første i Danmark lagre Co2 i Nordsøens undergrund, skriver Søfart i deres nyheder. Første stop er Siri-West feltet i Nordsøen, hvor de vil demonstrerer hvordan man på en sikker og permanent måde lagre Co2 i Nordsøens undergrund.
Project Director »Project Greensand«, Søren Reinhold Poulsen siger i en kommentar til projektet, »Det er en stor dag, som alle i »Project Greensand« har set frem til, og det bliver meget tydeligt, at vi nu er rigtigt langt i arbejdet. Vi glæder os til at demonstrere, hvordan vi med lagring af CO2 i Nordsøens undergrund kan levere et markant bidrag til den grønne omstilling i Danmark«.
»Der er fuld gang i den grønne omstilling af Danmark. Der installeres solcelleanlæg, opføres havvindmølleparker, og der skiftes benzin- og dieselbilerne ud med elbiler. Det er skridt i den helt rigtige retning – men det er bare ikke nok. Vi skal også fjerne CO2 fra de udledningskilder vi anvender i dag, hvis muligt og lagre den i undergrunden. En nødvendighed hvis vi skal løse klimakrisen og nå vores klimamålsætning.«
Fangst og lagring af C22 går under navnet CCS (Carbon Capture Storage). FN’s klimapanel peger på, at CCS har potentiale til at bidrage væsentligt til at opnå målet om at reducere udledningen af Co2. Man fanger CO2 og lagrer det i undergrunden.
Fangst og lagring af Co2 har et stort potentiale til at nedbringe mængden af Co2 der udledes til atmosfæren effektivt og hurtigt. Det kan ikke stå alene, men det er et vigtigt værktøj, hvor lagring af Co2 er en del af løsningen.
På kort sigt kan »Project Greensand« lagre op til 1,5 millioner tons Co2 om året i 2025. I år 2030 kan »Project Greensand« lagre op til 8 millioner tons Co2 om året. Det svarer til udledningen fra ca. 725.000 danskere om året eller hvad der svare til mere end 13 procent af Danmarks årlige Co2-udledning.
Den danske undergrund er med sine mange sandstensformationer i Nordsøens undergrund velegnet til at lagre Co2. Der er faktisk plads til at lagre al den Co2, det danske samfund historisk har udledt og lidt mere til. Den danske undergrund er estimeret til at kunne lagre de næste 500 års Co2-udledning fra Danmark med det nuværende udlednings-niveau.
Mens riggen »Noble Resolve« er ved at smide fortøjningerne i Esbjerg Havn, så er transportskibet »Aurora Storm« netop ankommet fra havnen i Antwerpen. Her blev skibet, der opereres af Blue Water Shipping, lastet med 40 specialbyggede containere med flydende CO2, fortæller Søren Reinhold Poulsen til Avisen Søfart.dk. »Hele pilotfasen i Project Greensand kulminerer den kommende tid og vi glæder os meget til at komme i gang i Nordsøen. Vi er forberedte og har nu de bedste forudsætninger for at demonstrere, hvordan der sikkert og permanent kan lagres CO2 1.800 meter nede i Nordsøens undergrund med henblik på Co2-lagring i stor skala i Siri-området.«